Șefa misiunii FMI spune unde are România probleme

Imagine postare

06_Andrea_Schaechter_agerpres_7ec8629643Guvernul României a atins patru din cele cinci criterii de performanță la sfârșitul lunii decembrie, în timp ce decizia privind reducerea ratelor cu 50% pentru populația cu venituri sub medie va constitui un stimul suplimentar pentru consum, a declarat marți șeful misiunii FMI în România, 

„Din cele cinci ținte orientative, patru au fost respectate. A fost ratată ținta privind arieratele pentru întreprinderile de stat. Este foarte dezamăgitor ca realizarea țintelor s-a împotmolit”, a spus oficialul Fondului Monetar Internațional (FMI), într-o conferință de presă susținută la sediul Băncii Naționale.

Potrivit acesteia, deficiențele din sistem arată că statul încă nu își plătește facturile la timp, iar acest lucru dăunează activității economice.

De asemenea, schema de ajutor fiscal anunțată pentru persoanele cu credite, anunțată recent de Guvern, îi va sprijini pe cei cu venituri mici și mijlocii și cu datorii mari și va da un stimul suplimentar pentru consum, a adăugat oficialul.

Vor contribui, în plus, la stimularea consumului, reducerea dobânzilor, majorarea salariului minim și creșterea pensiilor, măsură prinsă în bugetul pe 2014, precum și „un sentiment de încredere mai mare care ar trebui să se răspândească în zona euro”.

Aceste măsuri „îi vor ajuta pe cei care au fost loviți de criză cel mai mult”, a afirmat Andrea Schaechter.

Oficialul FMI a apreciat și progresele privind reformele structurale în cazul Romgaz și al dereglementării prețului la energie. Potrivit acestuia, România poate deveni exportator de energie.

Discuții privind reducerea CAS

Aceasta a mai precizat că au fost demarate discuții cu Guvernul în legătură cu reducerea contribuțiilor sociale.

„România are o presiune fiscală mare. Există obiectivul de a mai elibera din această presiune, reducerea CAS reprezintă o cale. Trebuie să fie făcută într-un mod neutru din punct de vedere bugetar. Vom discuta despre acest subiect la vară”, a mai spus Andrea Schaechter.

În ceea ce privește inflația, aceasta va urca, în a doua jumătate a anului, în partea superioară a intervalului țintit de BNR, din cauza volatilității prețurilor, nu neaparat de aici înainte, dar și din trecut, deoarece inflația se măsoară cu o perioadă de 12 luni în urmă.

O misiune comună a FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială s-a aflat la București pentru discuții privind prima și a doua evaluare a acordului stand-by. Vizita s-a încheiat marți, 5 februarie, când au fost prezentate concluziile misiunii.

Evaluarea derulată la finele anului trecut de FMI nu a putut fi încheiată anterior, întrucât președintele Traian Basescu a refuzat să semneze memorandumul, opunându-se astfel introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenți pe litru de carburanți.

Sursa: ziare.com