DNA roŞefii ISU Bucureşti au fost audiaţi miercuri seara, timp de mai multe ore, la DNA. Procurorii Militari i-au chemat pentru explicaţii, după ce presa a dezvăluit că tragedia din clubul Colectiv putea fi evitată şi nimeni nu ar fi murit dacă pompierii ar fi ţinut cont de un fax pe care îl primiseră cu două luni în urmă.

Documentul anunţa că în clubul Colectiv va avea loc un festival la care vor participa 2.000 de oameni. Doar că, în loc să meargă pe teren, să verifice, pompierii au răspuns din birou: că nu e un eveniment cu un grad de risc ridicat. Miercuri, conducerea ISU Bucureşti a fost suspendată.

La sediul DNA au ajuns Mihai Guță (inspector-șef), Orlando Șchiopu (prim-adjunct) și Giani Aldoiu (adjunct).
Imediat după tragedia de la Colectiv, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă anunţau că nici nu ştiau de existenţa clubului.

Reporter: A fost vreun echipaj ISU vreodată în control la acest club Colectiv?

Col. Marian Dragne, prim adjunct al IGSU: „Nu, pentru că nici nu îl aveam în evidenţele noastre. Aşa cum am spus, ca să controlezi ceva trebuia să îl ai în evidenţe ca un obiectiv avizat, autorizat.”

La aproape o lună de la producerea tragediei, jurnalistul Cătălin Tolontan a dezvăluit pe blogul lui că la sfârşitul lui septembrie una dintre cele mai mari firme din ţară care organizează evenimente a trimis un fax la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Anunţa organizarea unui festival în incinta fostei fabrici Pionierul, una dintre locaţii fiind şi Clubul Colectiv. Reprezentaţii ISU nu au avut nimic împotrivă.

„Am primit şi un răspuns pe email din partea IGSU în legătură cu festivalul PLUM, livrat prompt a doua zi după trimiterea adresei noastre, care a confirmat faptul că evenimentul nu se încadrează în categoria adunărilor publice cu grad de risc ridicat”, a declarat Laura Coroianu, Managing Partner Emagic, într-un răspuns pentru Digi24.

„E cert că la ISU Bucureşti se ştia clar de existenţa acestui club şi nu numai, de faptul că cineva organiza acolo un eveniment cu public numeros”, a spus Raed Arafat, secretar de stat în MAI.

După aceste dezvăluiri, conducerea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă a decis să îi suspende din funcţie pe şefii ISU Bucureşti. Premierul României a fost şi mai dur.
Dacian Cioloş: „Vă rog să confirmați că cei de la conducerea ISU au fost demiși și nu mai au ce căuta în conducerea ISU sau în ISU ca atare.”
Raed Arafat, secretar de stat în MAI: „Adresa care a ajuns la IGS a fost dată la ISU București. Din informațiile pe care le avem până acum, în urma adresei au trimis un răspuns prin două adrese la firma organizatoare, dar fără să meargă nimeni acolo să verifice.”
Ministrul de Interne a anunţat că toate documentele descoperite acum vor fi trimise procurorilor anticorupţie care anchetează deja mai mulţi angajaţi de ISU, care ar fi trebuit să facă toate controalele la clubul Colectiv.
Laura Codruţa Kovesi, la 24 de minute: „Avem suspiciuni de abuz în serviciu pentru funcționari din primărie, funcționari de la ISU și membri ai conducerii ISU care sunt în investigații pentru activitatea desfășurată în cadrul instituției. Sunt dosare care merg în paralel, pentru că angajații ISU au statut de militari. Nu vă pot spune dacă vor fi noi învinuiți.”

60 de oameni au murit din cauza incendiului de la clubul Colectiv şi peste 100 au fost răniţi. Tragedia s-a produs din cauza unui spectacol cu artificii care a avut loc într-o încăpere care nu avea izolaţie ignifugă.

Mai multe anchete conduse de procurorii de la Parchetul General şi de la Anticorupţie îi vizează pe administratorii clubului, pe patronii firmei care au organizat spectacolul pirotehnic, dar şi pe oficiali: fostul primar al sectorului 4 şi doi angajaţi de la Situaţii de Urgenţă.

Sursa:digi24.ro

(19 accesari)