Şeful Delegaţiei UE, în vizită la Platforma Demnitate şi Adevăr; Ce au discutat membrii Biroului Politic al formaţiunii cu oficialul european
Noul şef al Delegaţiei UE la Chişinău, Peter Michalko, şi liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, au avut astăzi a doua întrevedere. La întâlnirea care a avut loc la sediul formaţiunii au fost prezenţi şi membrii Biroului Politic al Platformei DA.
Subiectul discuţiei a vizat situaţia social-politică din Republica Moldova, părţile exprimându-şi convingerea că singura cale de dezvoltare sustenabilă a ţării este cea de modernizare a acesteia conform standardelor europene şi de edificare a unui veritabil stat de drept.
În cadrul întrevederii, Andrei Năstase a menţionat că Platforma DA îşi doreşte o luare de atitudine mai pronunţată a UE în ceea ce priveşte derapajele antidemocratice şi abuzurile comise de actuala guvernare, care, deşi se declară pro-europeană, este profund viciată de morbul autoritarismului şi doar mimează procesul reformator. Printre principalele probleme cu care se confruntă cetăţenii Republicii Moldova, preşedintele Platformei DA a menţionat sărăcirea progresivă a populaţiei, corupţia endemică, încălcarea drepturilor elementare la libertatea de exprimare, de informare, la libera circulaţie, la justiţie corectă etc., aservirea totală a postului public de televiziune Moldova 1 actualei puteri, pericolul schimbării sistemului electoral prin cel mixt, antipopular, persecuţiile fără precedent asupra membrilor şi simpatizanţilor activi ai Platformei Demnitate şi Adevăr, cazul Alexei Alexeev fiind unul emblematic.
„Aşa-zisa stabilitate din Republica Moldova este una falsă. În urma unui joc geopolitic dubios, afişat public de Plahotniuc şi Dodon, care, de facto, se preocupă doar de bunăstarea lor proprie, societatea este divizată profund. Noi, împreună cu societatea civilă, nu am renunţat la lupta anticorupţie, nu am cedat în privinţa sistemului mixt de vot şi vom continua demersurile noastre constituţionale privind anularea acestuia. Concomitent, Platforma DA a făcut zeci de propuneri de reformare a mai multor domenii ale economiei naţionale, a sistemului de pensionare, de protecţie a businessului mic şi mijlociu, a producătorilor autohtoni, dar şi a mecanismelor de combatere a corupţiei, de confiscare extinsă a averilor ilicit dobândite de procurori, judecători şi înalţi funcţionari corupţi.
Toate astea, însă, au fost ignorate de regimul oligarhic, care aruncă ţara într-o zonă gri, mizând doar pe dezbinarea societăţii şi pe retorica geopolitică, în spatele căreia îşi ascunde lipsa de rezultate benefice pentru oameni”, a punctat Andrei Năstase.
Vicepreşedintele Platformei DA, Alexandru Slusari, a vorbit despre dificultăţile de promovare a valorilor europene în teritoriu, unde dezamăgirea a atins cote maxime.
„Încrederea populaţiei în vectorul proeuropean de dezvoltare a scăzut catastrofal din cauza crimelor comise de actuala guvernare, care, total inadecvat, se declară pro-europeană. PD a făcut tot posibilul ca Dodon să ajungă preşedinte, iar adoptarea votului mixt va conduce la unul din două finaluri: sau vor câştiga ireversibil forţele anti-europene, reprezentate oficial astăzi de Dodon, sau va fi instaurată o dictatură clasică, justificată de Plahotniuc prin necesitatea „păstrării” vectorului european”, a spus Alexandru Slusari.
La rândul său, Peter Michalko a spus că UE vrea să vadă în Republica Moldova un vecin şi un partener stabil şi prosper, o ţară aflată într-un proces continuu de dezvoltare, iar relaţia dintre cele două entităţi este reglementată clar de prevederile Acordului de Asociere.
„Voi fi deschis şi disponibil pentru dialog. Vom menţine un contact strâns cu voi. Preocuparea UE rămâne a fi respectarea standardelor democratice, prioritară fiind reforma justiţiei şi funcţionarea instituţiior statului. Subliniez, toate cazurile în care există suspiciuni că ar fi încălcate drepturile oamenilor, vor fi examinate. Nu vorbele frumoase sunt importante pentru noi, ci faptele reale”, a declarat Michalko.
Ambasadorul UE a mai comunicat că intenţionează să se deplaseze prin Republica Moldova pentru a cunoaşte nu doar situaţia din Chişinău, ci şi din alte localităţi, comunicând cu cetăţenii în mod direct.
În cadrul întâlnirii au fost atinse şi alte subiecte, precum situaţia din Transnistria şi riscul provocării de către binomul Plahotniuc-Dodon a unui nou conflict militar. Excelenţa sa a menţionat că UE susţine formatul 5+2 în ceea ce priveşte reglementarea situaţiei de pe Nistru, subliniind şi preocuparea pentru realizarea proiectelor privind securitatea energetică a Republicii Moldova.
Pe final, Peter Michalko, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, a spus că Uniunea Europeană îşi doreşte ca Republica Moldova să se bucure de o generaţie nouă de cetăţeni activi, care să aibă toate condiţiile să rămână să trăiască Acasă, în ţara lor.
Sursa:jurnal.md