vranceanuŞeful Direcţiei Educaţie a sectorului Buiucani din municipiul Chişinău, Ion Vrânceanu, are o serie de proprietăţi trecute pe numele fiicelor sale, iar pe conturile sale bancare s-au aflat anul trecut milioane de lei. Fiicele sale, acum persoane majore, au fost împroprietărite încă de pe vremea când aveau 5 şi, respectiv, 10 ani. Iar la maturitate, adică la vârsta de 17 si 22 de ani, s-au mai ales cu câte un apartament cu 4 camere, ambele într-un bloc nou din Centrul Chişinăului.

Acum Ion Vrânceanu este una dintre cele trei persoane care au dosare penale deschise în baza unui articol nou din legislaţia moldovenească – „îmbogăţire ilicită”. El este suspendat din funcţie pe durata anchetei, însă se judecă pentru restabilire. Despre toate acestea se spune într-o investigaţie realizată de moldovacurata.md.
Casa din Durleşti în care locuieşte Ion Vrânceanu

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIon Vrânceanu conduce Direcţia Educaţie a sectorului Buiucani din anul 1997. De atunci averea familiei sale a crescut constant. În prezent el locuieşte în oraşul Durleşti, într-un imobil cu două nivele, cu o istorie destul de încâlcită. În anul 1999 casa a aparţinut lui Ion Vrânceanu şi soţiei sale, potrivit datelor de la Cadastru, apoi, un an mai târziu, în 2000, ei au donat-o, împreună cu terenul adiacent şi cu construcţia accesorie folosită ca bucătărie de vară, celor două fiice. Atunci ele aveau 5 şi, respectiv, 10 ani. Casa a rămas până în prezent în proprietatea fiicelor, iar familia continuă să locuiască acolo şi astăzi. Acolo, în decembrie 2014 ofiţerii CNA au efectuat percheziţii.
Imobilul nefinalizat de pe str. O. Ghibu

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUn alt imobil care aparţine lui Ion Vrânceanu este o casă cu două nivele nefinalizată, de pe strada Onisifor Ghibu din sectorul Buiucani. Şeful Direcţiei Educaţie a obţinut titlul de autentificare a dreptului deţinătorului de teren la 22 mai 2000, însă a făcut înregistrarea de rigoare la Cadastru abia peste jumătate de an, având de gând, probabil, să treacă terenul şi casa pe numele altei persoane. Două săptămâni mai târziu, terenul şi casa au fost donate unei persoane cu numele Lilian Istrati, care, potrivit unor angajaţi ai Direcţiei Educaţie Buiucani, ar fi nepotul şi finul de cununie al lui Ion Vrânceanu. Istrati, 4 ani mai târziu, a vândut totul unor pensionari. Peste 5 luni imobilul a ajuns din nou la familia Vrânceanu. În 2005, pensionarii au donat casa şi terenul uneia dintre fiicele lui Ion Vrânceanu. Fiica, la rândul său, în 2008 a vândut cele două bunuri tatălui său. Astfel, astăzi, la Cadastru Ion Vrânceanu figurează ca proprietar al terenului şi casei de pe Onisifor Ghibu. Această casă, nefinalizată, este singurul imobil care apare în declaraţia de avere pe 2013 a lui Ion Vrânceanu şi care, potrivit documentului, valorează 945 de mii de lei.
Blocul din zona circului in care fiicele lui Ion Vrânceanu deţin apartamente

OLYMPUS DIGITAL CAMERAÎn declaraţia de avere pentru anul 2012 Ion Vrânceanu a indicat că are la întreţinere două persoane – fiicele sale. Atunci ele aveau 17 şi, respectiv, 22 de ani, dar deţineau deja câte un apartament cu 4 camere fiecare. Fiindcă a declarat că le are în întreţinerea sa, Ion Vrânceanu era obligat să declare şi averile lor. Cele două apartamente sunt în acelaşi bloc, construit relativ recent, pe bd. Renaşterii Naţionale, lângă Circ. Locuinţele au câte 4 camere, au fost procurate în acelaşi timp, în 2008, au suprafeţe de peste 120 m.p. şi valorează, potrivit bazei de date de la Cadastru, peste 800 de mii de lei.

Un teren de 0,069 ha din curtea sediului Direcţiei Învăţământ Buiucani, pe care se află o construcţie ce servea anterior ca spălătorie de rufe a Grădiniţei nr. 18, a ajuns în anul 2006, adică tot pe durata mandatului lui Ion Vrânceanu, în mâinile unei persoane fizice. Această persoană este nimeni alta decât Lilian Istrati, cel căruia Ion Vrânceanu i-a donat casa şi terenul de pe str. Onisifor Ghibu. În dosarul care se păstrează în arhiva Direcţiei Arhitectură a municipiului Chişinău nu există niciun document care ar arăta că terenul a fost vândut la licitaţie, aşa cum prevede legea.
Fosta spălătorie din curtea Direcţiei Educaţie Buiucani, acum proprietate privată

Fosta_spalatorieSpălătoria, gestionată atunci de Direcţia Educaţie Buiucani, a fost dată mai întâi în arendă, apoi contractul de arendă a fost reziliat ca să fie încheiat unul de vânzare-cumpărare. Spălătoria a fost vândută lui Lilian Istrati cu 66 de mii de lei. La scurt timp, şi terenul de sub ea a fost vândut tot lui.

La sfârşitul anului 2013 Centrul Naţional Anticorupţie a solicitat Comisiei Naţionale de Integritate să verifice averile lui Ion Vrânceanu, întrucât existau supoziţii că acestea ar fi mult mai mari decât cele declarate. CNI nu a găsit nimic şi a refuzat să pornească un control. În 2014 CNA a făcut un nou demers, întrucât avea deja dovezi că Vrânceanu deţine bunuri nedeclarate. De această dată CNI a iniţiat un control, dar, din nou, nu a găsit nimic. Merită notat faptul că verificarea i-a fost încredinţată aceluiaşi executor care a respins solicitarea CNI prima dată. Reprezentanţii CNI au declarat pentru Moldova Curată că puterea decizională aparţine, în exclusivitate, membrilor Comisiei şi că executorul este responsabil doar de partea tehnică a controlului.

Ofiţerii CNA, care îl cercetează pe Ion Vrânceanu într-un dosar deschis pentru îmbogăţire ilicită şi fals în declaraţii, susţin că CNI nu a luat în calcul rulajul pe durata unui an de pe conturile bancare ale lui Ion Vrânceanu şi fiicelor sale. Numai pe unul dintre cele 9 conturi rulajul a fost de peste 1,5 milioane de lei. La fel, în 2013 pe conturile sale bancare ar fi intrat cel puţin 700 de mii de lei.

În actul CNI de clasare a procedurii de control în privinţa lui Ion Vrânceanu se menţionează însă că au fost descoperite 3 conturi bancare nedeclarate. Pe unul dintre ele ”rulajul pentru anul 2013 a constituit suma de 1.117.442,27 lei, formată din închiderea şi deschiderea noilor depozite automatizat”. De asemenea, CNI a notat că Ion Vrânceanu a extras de pe două conturi, la data la care le-a închis (18 decembrie 2013), o ”sumă finală de 471.609 lei”. Cu toate acestea, CNI a clasat cauza, concluzionând că ”omisiunile admise în conţinutul declaraţiei depuse … sunt neesenţiale şi nu s-au produs cu rea-credinţă”. În acelaşi document CNI a notat că nu există o diferenţă vădită între veniturile realizate în anul 2013 şi proprietatea dobândită în aceeaşi perioadă.

În prezent, Ion Vrânceanu este suspendat din funcţie, iar Direcţia Educaţie Buiucani este condusă de un şef interimar. El a fost suspendat din funcţie printr-un ordin al conducerii Direcţiei Generale Educaţie Chişinău la 3 decembrie 2014, însă a contestat actul şi la 18 februarie judecătorul Victor Răţoi de la Judecătoria Buiucani l-a restabilit în funcţie. Peste două zile Direcţia a emis un nou ordin de suspendare din funcţie, care a fost din nou contestat şi acum este în procedură de examinare la Judecătoria Buiucani.

Sursa:jurnal.md

(580 accesari)