BadeaAutorităţile ar trebui să depună mai multe eforturi pentru a descoperi cine se face vinovat de frauda din sistemul bancar. De această părere este senatorul român Viorel Badea, care a mai spus că oamenii de rând nu ar trebui să plătească în locul infractorilor şi le-a sugerat deputaţilor de la Chişinău să privească peste Prut, să vadă cum lucrează Direcţia Naţională Anticorupţie. 

„Nu este normal din punctul meu de vedere ca cetăţenii simpli să plătească ceea ce au comis unii infractori. Important e să-i găseşti pe acei infractori, să le aplici legea şi bineînţeles să recuperezi suma care a fost delapidată. Este un lucru absolut normal. Pentru că, bănuiesc eu, cei care au furat au şi ei averi, au bani în conturi şi s-ar putea cât de cât completa suma care a fost delapidată. Eu nu cred că oamenii simpli sunt responsabili de ceea ce s-a întâmplat acolo”, a declarat senatorul.

Nici locuitorii raionului Căuşeni nu sunt de acord ca populaţia să restituie banii furaţi din bănci şi ameninţă cu proteste.

Proiectul de lege privind restituirea de către moldoveni a miliardului de dolari furat din bănci se află în proces de examinare în comisiile parlamentare.

Documentul prevede ca Ministerul Finanţelor să emită şi să transmită Băncii Naţionale obligaţiuni de stat în sumă de peste 13 miliarde de lei, pe un termen de până la 25 de ani, cu o rată efectivă a dobânzii de cinci la sută anual. Cei care sunt împotrivă ca miliardul să fie pus prin lege pe spatele oamenilor pot semna o petiţie.

Până acum, aproximativ 3.200 de cetăţeni au votat online.

Sursa:jurnal.md

(27 accesari)