Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului

Imagine implicită

Senatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.

Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor politice și diplomatice ale părții române, inițiate încă de anul trecut, conducerea Parlamentului moldovean nu a arătat aceeași deschidere pentru o ședință solemnă cu caracter de simbol și de punte politică a celor două foruri legislative”.

Totodată, în mesajul senatorului se spună că o ședință solemnă doar a Parlamentului României, unde parlamentarii moldoveni vor avea statut de „invitați” (și asta dacă vor da curs și invitației!) și nu o ședință comună a celor două Parlamente pentru a marca 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, este inacceptabil politic.

Situația dată este comparată de către reprezentatul Senatului român cu ”doi frați gemeni separați de părinții divorțați, care își vor petrece ziua de naștere tot separați, fiecare la casa și cu părintele lui, pentru că părinții nu înțeleg că bucuria celor doi frați este dată de sentimentul firesc de a fi ÎMPREUNĂ cel puțin la ceas aniversar, viața urmând a le continua oricum, după aceea, separat, pentru că așa au vrut alții, nu ei..”.

Mesajul senatorului de Iași vine ca urmare a anunțului făcut azi de către guvernele de la București și Chișinău că în curând va fi organizată o şedinţă comună a guvernelor care va avea loc la Chișinău.

Reamintim, Parlamentul României se va întruni într-o ședință solemnă pe data de 27 martie 2018, pentru a marca ziua în care se împlinesc o sută de ani de la unirea Basarabiei cu țara-mamă România.

Sursa:10tv.md