Sentinţa Curţii de Apel: Andrei Baştovoi şi fiul său rămân la puşcărie

Imagine implicită

BastovoiFostul vicepreşedinte al Ascom Group, Andrei Baştovoi, şi fiul său, Valentin Baştovoi, rămân la închisoare. Verdictul a fost anunţat de magistraţii de la Curtea de Apel. 

Totodată, magistraţii au tăiat puţin din pedeapsă – pentru Andrei Baştovoi pedeapsa a fost mişcorată cu un an şi jumătate, iar pentru fiul său – cu un an. Astfel, Andrei Baştovoi urmează să facă 7,5 ani de puşcărie, iar Valentin Baştovoi – 7 ani.

Amintim că Andrei Baştovoi, deputat în primul Parlament şi semnatar al Declaraţiei de Independenţă, a fost condamnat în 2013 la 9 ani de puşcărie, pentru că ar fi delapidat fonduri pe când era vicepreşedinte al Ascom Group şi pentru că ar fi comandat un dublu omor. În acelaşi dosar, pentru acuzaţia delapidare de fonduri a fost condamnat şi fiul lui Baştovoi, Valentin, care s-a ales cu 8 ani de închisoare.

Decizia a fost luată de un complet format din trei judecători: Cojocari, Pavliuc şi Pruteanu. Judecătoarea Liuba Pruteanu a avut atunci o opinie separată, precizând că Andrei Baştovoi şi fiul său trebuie să fie achitaţi.

Mai mulţi lideri de opinie consideră că acest dosar este unul fabricat. Anterior,un grup de experţi de la Bucureşti a stabilit că organele judiciare de la Chişinău au admis mai multe omisiuni în cazul lui Andrei Baştovoi şi l-au condamnat pe cunoscutul om de afaceri în lipsa unor probe clare. Potrivit specialiştilor de peste Prut, magistraţii moldoveni nu au permis să fie prezentate probe ce ar fi venit în apărarea lui Andrei Baştovoi şi le-au administrat numai pe cele ale acuzării.

„Verdictul parchetului şi al primei instanţe este înspăimântător. La dosar nu au existat probe certe, clare, indubitabile din care să rezulte că Baştovoi Andrei şi Baştovoi Valentin au intenţionat să facă delapidare şi să comită asasinat. Nepermis din punct de vedere juridic este faptul că organele judiciare nu au îngăduit administrarea niciunei probe în apărarea celor doi inculpaţi, deşi aceştia, constant, au solicitat audierea martorilor, ridicarea de înscrisuri, identificarea tuturor convorbirilor stocate pe serverul companiei”, au concluzionat avocaţii de la Bucureşti.

Sursa:jurnal.md