Serbia, în febra alegerilor pentru consiliile naționale ale minorităților, de Romeo-Dorian Crîșmaru
Pregătirile pentru scrutinul din data de 26 octombrie 2014, dedicat alegerii membrilor consiliilor naționale ale minorităților naționale din Republica Serbia se apropie de final. Până pe 10 octombrie 2014 se mai pot depune liste de candidați, după care începe campania electorală propriu-zisă. Nu mai puțin de 17 minorități naționale au depus liste de candidați, printre acestea și minoritatea românească, împărțită, la capitolul consilii naționale, în două: români și vlahi. Pentru Consiliul Național al Minorității Naționale a Românilor din Serbia (CNMNRS) s-au depus până în prezent 4 liste de candidați, conduse de Daniel Petrovici, Boian Bărbuță, Stevan Mihailov și Dorinel Stan, iar pentru Consiliul Național al Minorității Naționale a Vlahilor din Serbia (CNMNVS) s-au depus 4 liste de candidați, conduse de Radiša Dragojević, Siniša Čelojević, Slobodan Perić și Dragan Demić.
Alegerile pentru consiliile naționale ale minorităților naționale din Serbia au intrat în linie dreaptă. Scrutinul va avea loc pe data de 26 octombrie 2014, iar la acesta participă nu mai puțin de 17 minorități naționale, care au depus de fiecare mai multe liste. Minoritatea românească din Serbia, împărțită în cea care locuiește în P. A. Voivodina și cea care locuiește în Valea Timocului, între Timoc, Morava și Valea Dunării are în Serbia două consilii, unul românesc și altul vlah. De fapt, în accepțiunea statului sârb, românii și vlahii sunt considerați două minorități diferite, fiecare având consiliul ei național, dar asta este o altă poveste tristă a românilor din Serbia. Toate listele de candidați depuse pentru fiecare consiliu în parte sunt publicate pe site-ul oficial al Comisiei Electorale Republicane din Serbia (Repubika Srbija – Republička Izborna Komisija) – http://www.rik.parlament.gov.rs. Ultimele alegeri de acest fel au avut loc în anul 2010, consiliile naționale având un mandat de patru ani. După acele alegeri, CNMNRS a fost condus de Daniel Petrovici, iar CNMNVS de Radiša Dragojević, primarul orașului Petrovac na Mlavi. În general, cel puțin în ceea ce-i privește pe români și pe vlahi, ei depun mai multe liste, asta ținând și de greutatea de a se coagula pe o singură listă și de a fi, astfel, mai puternici. În acest fel, componența viitoarelor consilii se stabilește în funcție de numărul de voturi primite de fiecare listă în parte, proporțional.
Minoritățile care au depus liste de candidați pentru viitoarele consilii naționale ale minorităților naționale sunt, potrivit listei oficiale publicate pe RIK: albanezii, așkalii, bosniacii, bulgarii, bunievacii, vlahii, grecii, egiptenii, maghiarii, germanii, romii, românii, rușii, slovacii, slovenii, ucrainienii și cehii.
Românii și vlahii, fiecare câte 4 liste
Revenind la ceea ce considerăm a fi minoritatea românească din Serbia, disimulată de statul sârb în două minorități, română și vlahă, aceștia au depus câte patru liste de fiecare. Asta cel puțin până acum, deoarece există și posibilitatea de a se mai depune liste până în ultimul minut. Fiecare listă în parte este prezentată atât în limba sârbă, cât și în limba maternă a fiecărei minorități. În acest sens, există informația potrivit căreia, grupul lui Daniel Petrovici ar putea depune o a doua listă de candidați, de pe care fac parte și bine cunoscuții Vlada Savici și Zoran Radivoievici. Din datele publicate până acum pe site-ul oficial al republicii, listele depuse de români sunt următoarele: 1. Lista Unită – Daniel Petrovici; 2. Inițiativa Românilor din Serbia – Bojan Barbucić; 3. Comunitatea Românilor din Serbia – Stevan Mihailov; 4 – Românii Independenți din Serbia – dr. Dorinel Stan.
Listele depuse de vlahi sunt tot în număr de 4: 1. VLASI ZA SRBIJU – SRBIJA ZA VLAHE, Radiša Dragojević; 2. Udruženje „Gergina” Negotin – Primarijus dr. Siniša Čelojević; 3. POKRET VLAŠKOG UJEDINJENJA – Slobodan Perić; 4. G.G. „Zajednica Vlaha Srbije-Dragan Demić”. Cele două consilii naționale au fiecare câte 23 de membri, care după validare își aleg președintele prin vot intern secret. Pentru a putea vota, electorii trebuie ca în prealabil să se înscrie pe listele electorale, declarându-se la instituțiile administrațiilor publice locale ca aparținând minorității pentru care dorește să voteze.
Partia Neamului Rumânesc se abține
Trebuie spus că există și organizații și asociații românești din Timoc care nu vor să participe la alegeri pentru niciunul dintre consiliile român sau vlah. Predrag Balașevici – președinte Partiei Neamului Românesc a anunțat deja că nu participă la alegeri, la fel și președintele Asociației Românilor / Vlahilor „Ariadnae Filum” – Zavișa Jurj.
„Pornind de la premisa că legislația și Constituția garantează comunității vlahe/române dreptul la autonomia culturală, care a fost grav încălcat prin implicarea partidelor politice ale populației majoritare în alegerile pentru CNMNV, cel mai înalt for al autonomiei culturale vlahe/române, noi, reprezentanții organizațiilor vlahe/române, semnatarii prezentei declarații, confirmăm că vom boicota alegerile pentru CNMNV planificate pentru data de 26 octombrie a.c.”, se arată în comunicatul comun semnat se organizațiile care nu agreează aceste alegeri. Este vorba de: Partia Neamului Rumânesc; Ariadnae Filum – Asociaţia pentru Cultura Vlahilor-Românilor din Serbia de Răsărit; Asociația părinților ai căror copii doresc studierea limbii române – „Sandu Timoc”; Asociaţia Românilor – Vlahilor „Traian”; Comitetul pentru Drepturile Omului Negotin; Forumul Rumânilor; Asociația femeilor ortodoxe „Sfânta Maxima”.
Pentru a înțelege procesul electoral pentru alegerea membrilor consiliilor naționale ale minorităților naționale din Republica Serbia, puteți consulta site-ul oficial al RIK, aici:
http://www.rik.parlament.gov.rs/latinica/propisi_frames.htm