Serviciul 112 este încă inactiv în Republica Moldova

Imagine postare

bf410f4b018acb99cde597c085abfdb8Lipsa banilor și a cadrului legal împiedică cetățenii să apeleze 112 în cazuri de urgență.  MTIC asigură că în 2016 serviciul va fi activat.

Serviciul de urgenţă 112 este proiectul de lege înaintat de Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicațiilor care urma să fie lansat pînă la sfîrşitul anului 2010, numărul unic însă nu poate fi apelat, deoarece lipsesc banii si nu a fost adoptat cadrul legal.

Serviciul 112 presupune preluarea apelurilor de urgenţă de la cetăţeni şi alertarea echipelor operative de urgenţă specializate în vederea asigurării unei reacţii imediate, uniforme şi unitare pentru soluţionarea situaţiilor în care este ameninţată viaţa, integritatea ori sănătatea populaţiei, ordinea publică, proprietatea publică şi privată ori mediul. Numărul unic de urgenţă este preluat după modelul ţărilor membre ale UE şi se înscrie în procesul de racordare a legislaţiei naţionale la cea europeană.

Grupul de lucru urmează să evalueze situaţia din domeniul serviiciilor de urgenţă din Moldova şi să elaboreze un plan de implementare. Acum, moldovenii apelează la serviciul de urgență, formând numărul- 903, pompierii- 901, iar poliţia răspunde la numărul- 902.