SERVICIUL SECRET UCRAINEAN publică o înregistrare care ar dovedi cine a doborât avionul Malaysia Airlines

Imagine postare

ySBU, serviciul secret al Ucrainei, a publicat o înregistrare din care reiese că un lider separatist prorus îi raportează unui colonel al serviciilor secrete ruseşti că a doborât un avion. Din discuţie reiese că separatiştii au crezut că e un An-26 de transport ucrainean, iar când află că au doborât de fapt un avion civil de pasageri, se poate auzi o replică: „Aşa e la război!”. Separatiştii intră în panică când îşi dau seama ce au făcut. Anterior, un lider separatist din zona Doneţk a publicat pe o reţea de socializare un mesaj şi înregistrare prin care susţinea că au doborât un avion militar ucrainean, la scurt timp după prăbuşirea aeronavei Malaysia Airlines. Imaginile publicate de el erau cele de la locul prăbuşirii avionului Malaysian Airlines. Ulterior, el şi-a şters postarea.

Separatiştii proruşi, printr-un lider poreclit Byes, pot fi auziţi pe înregistrarea publicată de SBU cum se laudă că au doborât un avion An-26 ucrainean, de transport militar, vorbind cu un colonel al serviciilor secrete ruseşti. Ruşii îi informează însă că la televizor se spune că este vorba despre un avion de pasageri al Malaysia Airlines. Separatiştii insistă însă că este vorba despre un avion militar ucrainean.

Separatiştii confirmă că nu au găsit la locul accidentului material militar aşa cum se aşteptau.Replica liderului separatist este incredibilă: „E avion spion… Aşa e la război”.

Şeful SBU acuză că doi ofiţeri de informaţii din Rusia sunt implicaţi în doborârea avionului malezian. Pe înregistrare se aude cum persoane poreclite „Demonul”, „Maiorul” sau „Grecul” intră în panică atunci când îşi dau seama că au doborât un avion plin cu pasageri şi îşi descriu imaginile înfiorătoare ale civililor morţi de la locul prăbuşirii.

Conform înregistrării, traduse de Kiyv Post în limba engleză, autorii ar fi militanţi cazaci proruşi din zona satului Ciornuhine, Lugansk, situat la aproximativ 80 km nord-vest de Doneţk. O convorbire telefonică a avut loc la ora 16.40, ora locală, la 20 de minute după ce avionul malaezian s-a prăbuşit. Igor Bezler, despre care SBU susţine că este agent rus GRU şi lider al Republicii Autoproclamate de la Doneţk, vorbeşte cu o persoană identificată drept un colonel de la sediul central al GRU, Vasili Geranin, şi îi relatează despre un avion doborât, pe care separatiştii se pregătesc să îl examineze.

O a doua înregistrare este între separatiştii „Maiorul” şi „Grecul”. „Este 100% un avion de pasageri”, spune Maiorul.

Mai jos, transcriptul tradus de publicaţia ucraineană Kyiv Post:

Igor Bezler: Tocmai am doborât un avion. Grupul Minera. A căzut dincolo de Yenakievo.

Vasili Geranin: Piloţii. Unde sunt piloţii?

IB: Am plecat să îi căutăm şi să facem fotografii. Iese fum.

VG: Acum câte minute?

IB: Cam 30 de minute.

SBU comentează că după 40 de minute separatiştii ajung la concluzia că au doborât un avion civil de pasageri şi urmează o a doua convorbire.

Maiorul: Sunt oamenii din Cernuhin care au doborât avionul. De la postul din Cernuhin. Cazacii care stau în Cernuhino.

Grecul: Da, Maiorule.

Maiorul: Avionul s-a rupt în aer. În zona minei Petropavlovskaya. Primul 200 (nume de cod pentru mort). Am găsit primul 200. Un civil.

Grecul: Bine, ce ai acolo?

Maiorul: Pe scurt, a fost 100% un avion civil de pasageri.

Grecul: Sunt mulţi oameni?

Maiorul: Căc..! Resturile au căzut chiar în curţile caselor.

Grecul: Ce fel de avion?

Maiorul: Nu am stabilit asta. Nu am ajuns la locul accidentului. Văd doar zona unde au căzut cadavrele. Sunt rămăşiţe de mânere, centuri, scaune şi corpuri.

Grecul: A rămas ceva din armament?

Maiorul: Absolut nimic. Lucruri civile, medicamente, prosoape, hârtie igienică.

Grecul: Sunt documente?

Maiorul: Da, este al unui student din Indonezia. De la Universitatea din Thompson.

Un militant: În legătură cu avionul doborât lângă Snijne-Torez. E civil. A căzut lângă Grabove. Sunt o grămadă de cadavre de femei şi copii. Cazacii sunt acolo şi se uită.

Spun la televizor că e avion AN-26, dar pe el scrie Malaysia Airlines. Ce căuta pe teritoriul Ucrainei?

Nikolai Koziţin: Înseamnă că aducea spioni. Nu ar trebui să zboare. Aşa e la război…

Andrei Luca Popescu este reporter special al ziarului Gândul.

sursa: gandul.info