Potrivit sesizării, pe 7 august, un microbuz de model Mercedes Sprinter a pornit către Grecia. Astfel, în urma unor tertipuri si cu încălcarea prevederilor internaționale privind valiza diplomatică, în special a Convenției de la Viena din 1961 cu privire la Relațiile Diplomatice, aceștia au obținut permisiunea autorităților moldovenești de a transporta la Ambasada Republicii Moldova de la Atena mai multe produse, inclusiv peste două tone de vin vrac, covoare, butoaie și icoane.
Cu ignorarea deliberată a tuturor obligațiunilor europene asumate în cadrul Acordului de Asociere si de Liber Schimb cu UE, acest transport a obținut statutul de cargo diplomatic de la Ministerul Afacerilor Externe si Integrării Europene, aplicându-i-se sigiliul diplomatic cu numărul 0028764. Astfel, prin scrisoarea nr. DMI/L560/8777 03.08.2018 (se anexeaza), adresata autorităților vamale din România, Bulgaria și Grecia de către Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova se solicita asistența diplomatică necesară pentru ca „transportul diplomatic” respectiv să ajungă la Ambasada Republicii Moldova din Atena.
„În realitate, marfa respectivă a fost preluată integral de președintele Igor Dodon, care a plecat intr-o vizita privata în Grecia pe ruta de avion Chișinău-București și București-Salonic in data de 9 august 2018, exact atunci când așa-numitul cargo diplomatic a ajuns în aceeași localitate.
Așadar, în cazul menționat mai sus nu poate fi vorba nici de corespondenta diplomatica sau de obiecte de uz oficial pentru activitatea cotidiană a Ambasadei Republicii Moldova la Atena, ci de o elementară contrabandă sub acoperire diplomatica, perfect orchestrată de Ministerul de Externe si Integrării Europene si de președintele Republicii Moldova Igor Dodon”.
„Solicităm instituțiilor abilitate ale României, Bulgariei si Greciei să se sesizeze pe acest caz de contrabandă și să inițieze investigațiile ce se impun pentru a stabili circumstanțele comiterii infracțiunii și tragerea la răspundere a făptașilor, precum și furnizarea poziției oficiale asupra celor expuse mai sus. Cerem instituțiilor abilitate din Republica Moldova, inclusiv Procuratura, Serviciul Vamal, Ministerul de Externe să investigheze faptele descrise și să ne dea răspuns în scris conform legislației în vigoare”, se mai menționează în sesizare.