FurduiProprietarii de automobile sunt obligaţi să comunice identitatea persoanei căreia i-a încredinţat conducerea vehiculului, aşa cum prevede Codul contravenţional.
Curtea Constituţională a respins sesizarea depusă în acest sens de deputatul PLDM Simion Furdui şi a declarat constituţională prevederea din Codul contravenţional.

Furdui, care s-a prezentat la Curte însoţit de avocatul Vitalie Nagacevschi, cunoscut drept apărător al oligarhului Vladimir Plahotniuc, consideră că sancţionarea contravenţională a proprietarului vehiculului pentru necomunicarea informaţiei încalcă dreptul persoanei de a nu mărturisi împotriva sa sau a rudelor apropiate şi principiul prezumţiei nevinovăţiei.

Curtea a decis însă că sesizarea lui Furdui este nefondată şi că obligaţia de a oferi informaţii privind identitatea persoanei care a condus unitatea de transport pe drumurile publice este un element al procesului de asigurare a securităţii circulaţiei rutiere şi, implicit, al protecţiei participanţilor la trafic. Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă şi nu poate fi supusă nici unei căi de atac.

Precizăm că Vitalie Nagacevschi a adresat o cerere ministrului de Interne în care îi solicită să renunţe la monitorizarea video a circulaţiei rutiere. Potrivit lui Nagacevschi, camera de supraveghere a traficului rutier reprezintă o imixtiune în viaţa privată a cetăţenilor.

Asta chiar dacă datorită sistemelor de monitorizare video, numărul accidentelor rutiere s-a diminuat cu 40 la sută, iar numărul persoanelor decedate şi traumatizate a scăzut de două ori faţă de anul trecut.
Sursa: jurnal.md

(133 accesari)