Moto:vasile-214x165

O, Libertate, sfântă Libertate,
Din slobozii şi sate deşteptate…
Ion Hadârcă, 27 august 1989

Ca de obicei, la adăpostul întunericului, cât mai departe de ochii presei şi ai lumii, monstruoasa coaliţie, cu o celeritate industrială, dă curs reformei cadrelor. Destituie oamenii căzutului în dizgraţie Ghimpu şi îşi aburcă, în fotolii plătite regeşte, slugile lui Filat şi Plahotniuc. Există, însă, şi câteva excepţii.

Deocamdată, brigada mafiotă nu a operat schimbări la SIS şi la Banca Naţională. În ce priveşte candidatura lui Dorin Drăguţan, flăcăuaşul ăsta bun de bătut laptele oligarhic în putinei, a fost doar pe hârtie al lui Ghimpu, în realitate a executat ordinele Păpuşarului şi astfel şi-a păstrat culcuşul intact. (La fel ca în cazul procurorului-braconier general Zubco care, formal, era “delegat” de fostul partid al lui Urecheanu, în realitate fiind ambreiajul lui Plahotniuc.)

Să ne amintim de tăcerea criminală a BNM şi a guvernatorului atunci când pachetul de 18 la sută de acţiuni a fost jefuit şi transferat în Rusia, de complicitatea la atacurile raider şi de acceptarea hoţilor în legalizarea furturilor de proporţii. Al cui om este acum imuabilul Mihail Balan, e o întrebare care are următorul răspuns: numai nu al lui Ghimpu, dacă nu a fost mătrăşit!

Trebuie să remarcăm un lucru pe care “încă” nu l-a observat imperiul mediatic al Păpuşarului, şi pe care se va face a nu-l observa niciodată. Partea secretă a Acordului de constituire a monstruoasei coaliţii este de departe cea mai oribilă şi mai ticăloşită, chiar şi faţă de cele două anterioare. De exemplu, domnilor anal-işti de şase, conform trocului AIE1 şi AIE 2, conducerea ministerelor era împărţită conform unui algoritm stabilit de patrulaterul sau triunghiul isoscel al guvernării. Adică, pe lângă un ministru PLDM, se regăseau şi nişte viceminiştri PD şi PL. Fireşte, aceştia se spionau între ei de ieşea fumul, şi astfel societatea afla din când în când de la cineva dintre ei ce hoţii practică oponentul politic. Vă amintiţi de omorul din Pădurea Domnească. Imediat după producerea lui, Zubco nu l-a telefonat pe ministrul Sănătăţii, Usatâi, ca să nu afle Filat, ci pe viceministrul din partea Partidului Democrat, unul Gheorghe Ţurcanu, şi până astăzi suspendat din funcţie, pentru ca acesta să intervină în secret, (ceea ce a şi făcut) să nu afle nici pământul de crima odioasă comisă de braconierii lui Plahotniuc. Acum puterea marilor corupţi a decis altceva. Fiecare minister, adjudecat de o brigadă politico-criminală, va avea dreptul exclusiv de a şi-l completa, cap-coadă, cu persoane provenite şi parvenite eminamente din rândurile acestuia. Adică acum la Justiţie, Sănătate, Învăţământ, Interne, Finanţe, Agricultură etc., sunt de sus până jos cadre parvenite din partidul lui Filat, iar la Economie, Construcţii, Transporturi, Cultură etc., sunt doar soldaţii de partid ai Păpuşarului. Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns faptul cum viceminiştrii PD de la Agricultură au fost „demişi” şi transferaţi la Economie, iar cei de la Economie ai PLDM au fost “demişi” şi numiţi la… Agricultură! Nu m-aş mira deloc dacă în ţara celor doi hoţi politici în lege să fi trecut vreun viceministru de la Cultură la Metalferos sau de la Învăţământ la Contrabandă, adică la Vamă.

Dacă va fi şi va fi ca societatea să afle câte ceva din marile hoţii practicate zilnic de cei doi mafioţi, acest lucru se va întâmpla doar în urma unor scurgeri de informaţii venite ca rezultat al unor spionări interministeriale, nu şi din interiorul lor, cum a fost până acum. Sau datorită surselor presei şi a unor investigaţii din ce în ce mai puţine ale colegilor noştri. Schimbarea de macaz a fost una bine chibzuită şi asumată, vorba unui fost premier, care nu doar a capitulat în faţa mafiei, ci şi a depus cerere să fie primit în rândurile ei.

Procuratura, CNA, Judecătoriile, toate au rămas pe mâna Păpuşarului. Spre deosebire de ministere, aici PLDM-ul va obţine, formal, câteva funcţii care vor fi ocupate tot de oamenii oligarhului cu dublă identitate. A se vedea cazul Maşnic, relatat recent de mass-media, în care omul lui Plahotniuc a fost plasat în patul lui Filat şi adoptat de acesta!

Sunt sigur că oficialii europeni nu cunosc această schemă perfidă şi ilegală. Pentru că în statele civilizate ale Europei asemenea târguri şi trocuri mizerabile pur şi simplu nu pot avea loc. Acolo orice funcţie publică este ocupată în baza unor concursuri publice transparente. Mai mult, legislaţia europeană protejează funcţionarii publici, iar în cazul schimbării puterii politice, aceştia continuă să activeze, servind statul şi cetăţenii, nu pe un alde Filat sau Plahotniuc, care nici chiar ipotetic nu se pot “reproduce” în străinătate.

Printre marile realizări criminale ale monstruoasei coaliţii se înscriu şi cele legate de numirea în funcţii a celor mai controversaţi şi dubioşi purtători de uniforme de judecător. (Voi încerca de acum încolo să utilizez acest eufemism fată de criminalii din justiţie, cu exepţia judecătorilor cinstiţi, care îşi fac datoria zi de zi fată de cetăţeni.)

Aşadar, raiderii din justiţie nu numai că nu au fost pedepsiţi! Sunt şi avansaţi, ajung să deţină functii înalte la curtea lui Poalelungi şi la cea a braconierului Pleşca. Cu cât cinism şi batjocură a fost „introdus” finul lui Poalelungi, ciocoiul Melniciuc, coborât din iadul lui 7 aprilie. Sunt promovaţi şi călăii din alte judecătorii ale lui Plahotniuc, în special cei de la purtătoarea denumirii de judecătorie Buiucani, în realitate o forjerie de cadre a mafiei criminale, o “cantoră” afurisită de fabricare a dosarelor la comanda directă şi nemijlocită a Păpuşarului, cea care a executat oameni nevinovaţi, care a condamnat fără a avea barem dosarul pe masă, în lipsa apărării garantate de Constituţie, care a ignorat Legea, care s-a făcut a nu vedea Ordonanţa procuraturii de neîncepere a urmăririi penale, ceea ce însemna că ştia cu precizie că omul pe care îl condamnă, şi aici mă refer la economistul Viorel Ţopa, e total nevinovat, că în acest sens are la mână un document oficial emis de o autoritate a statului!!! Exact acelaşi lucru se întâmplă şi cu Victor Ţopa, despre care chiar şi pretinsa victimă declara în faţa anchetei şi a purtătorilor de uniforme negre de judecător că este absolut nevinovat. Sunt promovaţi călăii, “Nişte răi şi nişte fameni! I-e ruşine omenirii să vă zică vouă oameni!, Prea v-aţi atătat arama sfâşiind această ţară, Prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară, …Da, câştigul fără muncă, iată singura pornire”, vorba lui Eminescu din Scrisoarea a III-a! Ce deviză perfectă pentru finul cio-coi al lui Poalelungi şi alţii ca el, ultimul rând eminescian!

Pune umărul la această operă urât mirositoare atât preşedintele Nicolae Timofti, care a spus o poveste-fantomă pentru mâna întinsă, la Bruxelles, cât şi monstruoasa coaliţie. Numirea lui Ursachi în funcţia de vicepreşedinte al Colegiului penal al curţii lui Poalelungi este ultima picătură de apă în paharul răbdării. Vin tare din spate Druţă, Sternioală, Orândaş, Micu şi câţi atâţia osmanlâi şi ieniceri ai injustiţiei moldave, că ţi se face scârbă să le scrii numele pe o coală albă, imaculată de hârtie! Despre parlament ce să zicem mai mult decât a prezis geniul nostru naţional: “N-avem oameni ce se luptă cu retoricele suliţi În aplauzele grele a canaliei de uliţi, Panglicari în ale ţării, care joacă ca pe funii, Măşti cu toate de renume din comedia minciunii? Au de patrie, virtute, nu vorbeşte liberalul, De ai crede că viaţa-i e curată ca cristalul?”

Apropo de virtutea liberalului, vorba lui Eminescu. Aici şi acum, de cea a liberalilor reformatori, pentru că cei ai lui Ghimpu, deh, sunt în opoziţie. Am scris undeva că înţeleg perfect intenţia lor de a trage monstruoasa coaliţie de păr pentru a o aduce până la Vilnius. Înţeleg de ce a trebuit să accepte şi unele condiţii legate de licitarea ministerelor. Am în continuare tot respectul faţă de toţi cei care reprezintă acest segment liberal, dar…

Nu înţeleg, însă, în ultimul timp, două chestiuni care mă pot determina, în timp, să-mi schimb atitudinea de cetăţean şi votant. În primul rând, nu înţeleg de ce oameni ca Ion Hadârcă, Ana Guţu, Valeriu Saharneanu, Anatol Arhire, Oleg Bodrug ridică mâinile şi votează pentru numirea în funcţii a bandiţilor din justiţie? Pentru călăii justiţiei moldoveneşti, aşa cum i-a stigmatizat, pentru eternitate, presa liberă. Ştiu ce mi se va reproşa, că, chipurile, există prezumţia nevinovăţiei, că nu există o hotărâre definitivă şi irevocabilă, că… Ba bine că nu! În cazul deputatului corupt Guma chiar există o asemenea decizie, a unei instanţe dintr-un stat european, România, şi vedem, domnilor liberali-reformatori, că nu vă deranjează să votaţi împreună cu el, să staţi alături şi să vă faceţi că nimic nu s-a întâmplat, că totul e sub semnul normalităţii când un deputat condamnat pentru corupţie votează legi, judecători, miniştri şi guverne! Oare nu e posibil ca pe lista neagră a PD-ului să vină următorul pretendent, încă necondamnat? Ce ar avea asta cu actul de guvernare? De ce neapărat Guma trebuie să stea în fruntea statului, în ochii lumii civilizate, în batjocura alegătorilor?! Referitor la călăii din justiţie, ei, într-adevăr, încă nu au fost condamnaţi, o să le vină rândul. Însă ştiu că domniile voastre nu sunteţi nişte puştani în politică, cunoaşteţi mult mai multe decât noi. Cum să vi se ridice mâna, domnule Hadârcă, mâna cea care a fluturat şi agitat drapelul libertăţii în Piaţa Marii Adunări Naţionale, mâna care a scris “Acolo-n Agora în stihia Marilor Adunări şi Proteste ce-am trăit noi de fapt? ispita unui ideal? foamea de mit? ( setea-n deşert pentru ploaia dreptăţii?) risipitori de hotare culegători de calamităţi, zic cum poate o asemenea mână să voteze pentru această calamitate de Ursache care, pe lângă alte atâtea “fapte”, a condamnat, în ultimă instanţă, ca un călău sadea, un om nevinovat la închisoare pe un termen de 8 ani, având în faţă dovada clară că acest om este absolut nevinovat?! Acest Ursache avea la dosar Ordonanţa de neîncepere a urmăriri penale emisă de procuratura generală, avea mărturiile şi declaraţiile notariale ale celor doi Procurori de Onoare ai procuraturii care au emis-o! Acest om condamnat pe nedrept nu este un orişicine, domnule Hadârcă, este feciorul colegului nostru din primul Parlament, eminentul ziarist şi om de cultură, deţinătorul Ordinului Republicii, patriotul Tudor Ţopa, cel care a fost destituit din funcţia de redactor-şef de Comitetul Central al Partidului Comunist al Moldovei pentru curajul de a promova alfabetul limbii române în paginile publicaţiei sale! Pentru asta am votat noi independenţa, domnule Hadârcă, ca după două decenii şi ceva nişte canalii ordinare, nişte hoţi şi scursuri decăzute să ne condamne fiii doar pentru faptul că au avut demnitate şi curaj şi au protestat atunci când au fost jefuiţi ziua în amiaza mare, în văzul nostru, al tuturor? Cum o să vă uitaţi, domnule deputat, în ochii acestui tată monument al durerii, dezamăgit şi amărât, pentru care toate aspiraţiile de acum două decenii s-au estompat în scrumul tristeţii şi deznădejdii? Cum să privească această societate în ochii trişti ai lui Victor Ţopa care au fost privaţi de către călăii justiţiei, la indicaţia “colegului” dvs., de monstruoasă coaliţie, Plahotniuc, să-şi conducă mama decedată pe ultimul drum, urmărind, neputincios, la un computer din străinătăţi, cum cad bulgării de ţărână peste sicriul ei, şi cum o groapă a durerii se transformă, ca într-un coşmar, într-un mormânt acoperit de flori şi coroane? Cunoscând aceste lucruri, domnule Preşedinte al Marii Adunări Naţionale, pentru care voi avea în continuare un sentiment de profund respect, pentru că noi toţi, împreună, am organizat acea acţiune memorabilă, istorică, din 31 august 1989, de o neţărmurită demnitate şi mândrie naţională, ce aţi întreprins personal în calitate de ales al poporului, de om al cuvântului, al dreptăţii, care nu aţi venit în politică să vă căpătuiţi şi să vă îmbuibaţi, aşa cum au făcut-o unii colegi de-ai noştri, mereu retorici şi patriotarzi, zic ce demersuri aţi făcut pentru a afla adevărul? Pentru că o ştiţi prea bine, nu există pe lumea asta o crimă mai mare decât cea de pedepsire cu bunăştiinţă a unor oameni nevinovaţi, iar cei care cunosc acest lucru nu fac nimic pentru a o repara! Să fi avut grupul reformatorilor o înţelegere cu Păpuşarul să voteze necondiţionat ciracii şi torţionarii săi în funcţii-cheie, fără a pune întrebări, fără a vă documenta? Nu-mi vine să cred şi să accept aşa ceva!

În al doilea rând, mă deranjează calmul cu care aţi acceptat privatizările de vară, adică hoţiile puse la cale de Plahotniuc şi Filat. De ce aţi acceptat ca aceştia să scoată la mezat Aeroportul, Moldtelecomul, Mileştii Mici, etc., în total circa o sută de obiective grase, practic cele mai profitabile întreprinderi? Oricum, acest lucru este mult mai puţin important, insignifiant, chiar, în raport cu primul, pentru că orice crimă economică, indiferent de proporţii, nu poate fi comparată cu crimele haimanalelor în sumane negre, acelea de privare de libertate a unor oameni nevinovaţi. E vorba de acea sfântă libertate, domnule Hadârcă, pe care aţi înălţat-o “prin slobozii şi sate deşteptate”, acea libertate pentru care am luptat cot la cot şi care a ajuns a fi captiva de lux a unor canalii josnice şi infame, cărora nici nu ar trebui măcar să le întindeţi mâna! Nu îndrăznesc să intervin în agenda personală a dvs., totuşi, în calitatea mea de ziarist şi de cetăţean vă solicit o implicare publică, energică în vederea determinării factorilor de decizie să elucideze crimele economice, atacurile raider, dar, în primul rând, condamnările ilegale ale unor oameni nevinovaţi, tragerea la răspundere a criminalilor cu sumane negre, zişi judecători, lansarea unor soluţii eficiente de decriminalizare şi decapturare a acestei Republici, căreia, împreună, i-am proclamat Independenţa! Nu am auzit, deocamdată, nici o iniţiativă legată de starea catastrofală, până dincolo de fatalitate, a audiovizualului capturat şi aservit politic, a presei strangulate şi batjocorite de cei doi criminali politici. Ştiu însă că primul amendament al noii puteri, cea a marilor, de atunci, speranţe, a fost operat la Codul Audiovizualului pentru ca oligarhul Plahotniuc să poată deţine mai multe posturi de radio şi televiziune. Care a fost oportunitatea, domnule Preşedinte al Frontului Popular din Moldova? Ar fi datori cu un răspuns la aceeaşi întrebare colegul meu de la Tineretul Moldovei, Boris Vieru, Corina Fusu, Valeriu Saharneanu, preşedintele Uniunii Jurnaliştilor şi toţi cei care au avut imprudenţa, dacă nu chiar nesimţirea să voteze acest amendament al ruşinii, în spatele căruia ştim cu siguranţă că se află un troc şi un deal de latrină, de o greţoşenie indescriptibilă!

Revenind la cele două componente ale monstruoasei coaliţii, cea a lui Filat şi Plahotniuc, trebuie să tragem trista concluzie că prin gravitatea şi multitudinea crimelor comise, aceştia au deschis şi pavat cu disperarea şi dezamăgirea societăţii drumul revenirii la putere a comuniştilor.

Ştiu că recursul la sfârşitul Scrisorii a III-a e poate cea mai frecventă şi disperată îndeletnicire evocatoare a poporului nostru, totuşi, cu riscul de a atinge uşor panglica banalităţii, nu mă pot abţine să nu invoc, solidar cu cei ajunşi la capătul răbdării, proverbiala întrebare-tunet a Geniului:

Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!

(389 accesari)