Show politic vs lupta împotriva marii corupţii

Imagine postare

mascatiForfotă mare pe tărâmul justiţiei moldoveneşti. Izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) s-a umplut cu funcţionari de prim rang, de o singură culoare politică, suspectaţi de corupţie.

Pe de altă parte, procurorii au oferit joi detalii noi despre presupusa tentativă dejucată de asasinat a controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc, lider al PDM, care controlează momentan puterea.

Purtătorul de cuvânt al CNA anunţa miercuri că izolatorul centrului s-a umplut. În ultima perioadă au fost reţinuţi, fiind suspectaţi de corupţie, mai mulţi demnitari de prim rang din Guvern şi de la Primăria Chişinău. În total, este vorba de 70 de arestaţi. 22 se află în izolatorul CNA, 40 – în arest la domiciliu, 7 – la Direcţia Poliţie şi 1 – în Penitenciarul nr.13.

De ce se grăbeşte Plahotniuc?

O bună parte din cei aflaţi în arest au ajuns în funcţiile de care se presupune că ar fi abuzat pe linia politică a Partidului Liberal, PL fiind parte a actualei guvernări, controlate de PDM. Dar liderul PL, Mihai Ghimpu (şi unii deputaţi care i-au rămas fideli) se opune iniţiativei lansate de liderul PDM, Vlad Plahotniuc, privind trecerea la sistemul uninominal de vot pentru alegerile parlamentare – o iniţiativă menită să conserveze detestatul PDM la guvernare prin intermediul „baronilor locali” ce ar urma să fie propulsaţi în Parlament.

Trecerea controversatei iniţiative a lui Plahotniuc prin Parlament a devenit „o urgenţă”, având în vedere valul de critici din partea societăţii civile şi din partea unor oficiali europeni, dar mai ales apropiata vizită la Chişinău a unei delegaţii a Comisiei de la Veneţia, instituţie ce ar urma să avizeze proiectul şi care anterior a avertizat asupra necesităţii întrunirii unui consens politic larg în cazul unor astfel de iniţiative.

Şantaj?

Fără voturile deputaţilor PL, iniţiativa lui Vlad Plahotniuc, promovată de un grup de deputaţi PDM, este sortită eşecului. Unii analişti politici suspectează că, prin arestarea fruntaşilor PL de către structurile de forţă pe care şi le-a subordonat, liderul PDM ar încerca să-l determine pe liberalul Mihai Ghimpu să-şi schimbe poziţia în privinţa trecerii la sistemul uninominal. În 2015, în ziua în care a fost arestat, liderul PLDM, Vlad Filat, principalul oponent politic şi de business al lui Vlad Plahotniuc, îl avertiza pe Mihai Ghimpu (care a votat pentru ridicarea imunităţii sale parlamentare) că pe numele nepotului său, primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, sunt pornite peste 60 de dosare penale, care „vor exploda” atunci când va decide Vlad Plahotniuc. În acelaşi discurs, Filat l-a avertizat şi pe liderul comuniştilor Vladimir Voronin, care de asemenea a votat pentru ridicarea imunităţii deputatului Filat.

Recent, fracţiunea PL din Parlament a început să piardă deputaţi. Unii activişti locali ai PL, propulsaţi în funcţii publice la nivel local ca urmare a încrengăturii politice de la guvernare a PDM şi PL, au intrat în vizorul procurorilor anticorupţie. Poziţia liderului PL în privinţa uninominalului a rămas, însă, neschimbată. Marţi, a fost săltat de mascaţi viceprimarul de Chişinău, Nistor Grozavu, precum şi alţi apropiaţi ai PL şi ai primarului liberal, Dorin Chirtoacă. Cei reţinuţi sunt vizaţi într-un dosar privind instituirea unui parteneriat public-privat pentru implementarea sistemului de parcări cu plată în Chişinău. Joi, 27 aprilie, a fost escortat la CNA ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc, propulsat în funcţie de PL. Acesta este vizat într-un dosar penal pornit pe fapte de corupţie în care sunt vizate şi proiecte finanţate din fonduri europene. De asemenea, a fost reţinut directorul general interimar al Administraţiei de Stat a Drumurilor.

PL urmează a fi scos din schemă

După descinderile de joi ale CNA la Ministerul Transporturilor, liderii PL nu au reacţionat. Iurie Chirinciuc a reuşit să le spună jurnaliştilor că ceea ce i se întâmplă „este un show politic” şi că PDM-ului „îi trebuie votul uninominal!”: „Sunt învinuit pentru faptul că am furat lut şi am construit drumuri!”, a mai spus Chirinciuc.

Un alt ministru PL, Anatol Şalaru, a fost demis prin decret de socialistul Igor Dodon. Urmare a unor neînţelegeri la partid, însăşi liderul PL, Mihai Ghimpu, a anunţat că-i retrage sprijinul politic ministrului său, cerându-i premierului Pavel Filip (exponent PDM) să-i solicite şefului statului demiterea lui Şalaru. Până în prezent nu a fost învestit un nou ministru al Apărării.

Soarta unui alt ministru al PL va fi decisă vineri, în Parlament, când deputaţii vor examina moţiunea simplă a socialiştilor împotriva ministrului Educaţiei, Corina Fusu. Aceasta a semnat o directivă care prevede desfăşurarea, în perioada 27-31 martie, în instituţiile de învăţământ preuniversitar, a Săptămânii Educaţiei Istorice, cu organizarea activităţilor dedicate marcării a 99 de ani de la adoptarea deciziei Sfatului Ţării din 27 martie 1918 privind Unirea Basarabiei cu România. Iniţiativa Corinei Fusu i-a nemulţumit pe socialiştii pro-ruşi.

În privinţa ultimului ministru al PL, cel de la Mediu – Valeriu Munteanu, se presupune că ar exista deja un dosar. Despre aceasta a lăsat să se înţeleagă recent, în cadrul unei emisiuni la TVR-Moldova, Anatol Şalaru. Iar potrivit altor surse, Munteanu ar fi vizat în acelaşi dosar, despre „furtul de lut”, cu ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc.

Varianta de rezervă

La începutul acestei luni, nouă deputaţi neafiliaţi (care au părăsit PLDM) au constituit în Parlament „grupul parlamentar popular european”. Anunţul a fost făcut de liderul Partidului Popular European, Iurie Leancă, şi Valeriu Ghileţchi, fost deputat PLDM. Totuşi, Grupul Popularilor Europeni a anunţat atunci că nu va susţine iniţiativa democraţilor privind introducerea votului uninominal.

Analistul politic Victor Ciobanu a comentat pentru tribuna.md că legătura dintre arestările din ultima vreme şi preconizata modificare a sistemului electoral „este absolut evidentă”: „Clar că va fi şi efectul colateral care se va numi ‘lupta contra corupţiei’, demonstrarea intenţiilor bune, etc., dar scopul imediat este schimbarea sistemului electoral. E important să se demonstreze un fel de cvasi consens, unanimitate în acest sens… Dar poziţia liberalilor, expusă de Mihai Ghimpu, este contra uninominalului”.

Plahotniuc, transformat în victimă?

În paralel cu acţiunile de identificare a voturilor pentru sistemul uninominal, prin mecanisme mascate de şantaj (aşa cum interpretează unii analişti politici), procurorii au reapărut joi la o conferinţă de presă la care au oferit detalii noi despre tentativa eşuată de asasinare a liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Aceştia au făcut public numele comanditarului (un cap al lumii interlope din Moscova), au vorbit despre implicarea în tentativa de asasinat a unui personaj controversat aflat în detenţie în Moldova şi au numit o nouă sumă pe care ar fi trebuit să o achite comanditarul pentru „executarea ţintei” nu 200 000 de dolari cât au spus anterior, ci 1 000 000 de dolari.

Deutsche Welle