Şi Johannes Hahn cere Chişinăului să respecte avizul Comisiei de la Veneţia: „În condiţiile actuale introducerea votului mixt are riscuri serioase la adresa democraţiei”

Imagine implicită

Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, transmite că Uniunea Europeană va fi cu ochii pe guvernarea de la Chişinău, care încearcă să schimbe sistemul electoral de vot în unul mixt, şi transmite că autorităţile trebuie să ţină cont „pe deplin de recomandările Comisiei de la Veneţia”.

În cadrul unei întrevederi pe care a avut-o cu prim-ministrul Pavel Filip, aflat în vizită la Bruxelles, oficialul european a transmis că recomandările Comisiei de la Veneţia trebuie îndeplinite „pe deplin” de autorităţile de la Chişinău, declarând, totodată, că împărtăşeşte ideea experţilor cum că în aceste momente „introducerea unui sistem de vot mixt este o modificare fundamentală care ar avea riscuri serioase la adresa democraţiei şi statului de drept pentru Republica Moldova, în contextul politic actual”.

„Am avut ocazia de a discuta proiectul de reformă electorală. Poziţia UE, care este şi poziţia mea, este foarte clară. Comisia de la Veneţia a formulat un aviz la cererea autorităţilor Republicii Moldova, aviz de care trebuie să se ţină cont întru totul, atât în literă, cât şi în spirit”, a transmis Hahn.

„De 25 de ani, Comisia de la Veneţia ajută statele UE să pună în aplicare obiectivele noastre şi are tot dreptul de a analiza schimbările legislative cheie în contextul propunerilor, depăşind uneori considerente strict juridice. Această organizaţie are menirea de a apăra valorile şi interesele noastre comune, de aceea aşteptăm ca Republica Moldova să îndeplinească pe deplin recomandările şi să-şi asume pe deplin faptul că valori precum democraţia şi statul de drept, care susţin modul de viaţă european, stau şi la baza cooperării noastre cu Republica Moldova”, a mai transmis comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, în cadrul unei conferinţe de presă alături de prim-ministrul Pavel Filip.

Acesta a transmis totodată că, în context, „introducerea unui sistem de vot mixt este o modificare fundamentală care ar avea riscuri serioase la adresa democraţiei şi statului de drept pentru Republica Moldova, în contextul politic actual”.

„Orice reformă reformă electorală trebuie să fie adaptată după contextul politic şi după dorinţa alegătorilor, care îşi exprimă preferinţa într-un mod liber şi nu favorizează pe nimeni”, a mai transmis oficialul european.

Vorbind despre asistenţa financiară de 100 de milioane de euro pe care UE ar urma să o ofere Republicii Moldova, Hahn a transmis că Uniunea va evalua situaţia democraţiei şi statului de drept din Republica Moldova, după care se va expune. De asemenea, pentru a debloca finanţarea toate cele trei structuri ale UE trebuie să fie de acord, conform oficialului.

Sursa:independent.md