muresanParlamentul European a decis să amâne ajutorul financiar în valoare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova până când Comisia de la Veneția nu se va pronunța asupra intenției autorităților de la Chișinău de a modifică legislația electorală, a declarat marți, pentru HotNews.ro, eurodeputatul Siegfried Mureșan.

„S-a amânat. S-a decis să nu se blocheze complet ajutorul pentru Republică Moldova, fiind așteptat însă avizul Comisiei de la Veneția, care ar putea fi dat la mijlocul lunii iunie. În cazul în care acest aviz este negativ, autoritățile de la Chișinău vor trebui să facă modificările cerute, doar atunci se acordă această finanțare. Dacă este pozitiv, vom ține cont de acest aviz”, a precizat Mureșan.

Acesta a avertizat că acest ajutor financiar este condiționat de combaterea corupției, întărirea statului de drept și a justiției, luptă împotriva spălării de bani și, în general, de respectarea standardelor democratice.

Ori, o schimbare a legislației electorale fără avizul Comisiei de la Veneția, înaintea alegerilor parlamentare din 2018 și fără sprijinul tuturor forțelor politice pune sub semnul întrebării respectarea acestor standarde, a mai spus europarlamentarul român.

Reamintim că, la 5 mai, deputații PD care conduce guvernul, cei ai Partidului Socialiștilor, apropiat președintelui Igor Dodon, și cei din grupul Partidul Popular European al lui Iurie Leancă au aprobat în prima lectură trecerea la sistemul electoral mixt.

Votul a luat prin surprindere societatea civilă, care a organizat ulterior proteste zilnice, precum și formațiunile opoziției pro-europene, PAS și Platforma DA. Liderii acestora, Maia Sandu și Andrei Nastase, tocmai se aflau la o conferință la Bruxelles, în ziua votului inopinat.

Societatea civilă și opoziția pro-europeană au organizat un protest amplu, pe 14 mai, în centrul Chișinăului. Criticii consideră că reforma sistemului electoral, dacă va avea loc acum, ar avantaja PD și PSRM la alegerile de anul viitor.

Sursa:independent.md

(12 accesari)