Siegfried Mureşan: „Discuţia abstractă despre depunerea unei foi la Bruxelles nu îi ajută pe oameni cu nimic, nu generează locuri de muncă, stabilitate, justiţie”

Imagine implicită

parlamentul europeanO discuţie abstractă despre depunerea unei foi la Bruxelles nu îi ajută pe oameni cu nimic, nu generează locuri de muncă, nu generează stabilitate, nu duce la întărirea justiţiei, a Procuraturii, a instituţiilor anticorupţie sau de integritate.

Îmbunătăţirea funcţionării instituţiilor, a justiţiei, combaterea fraudei, a evaziunii fiscale poate fi făcută prin implementarea Acordului de Asociere, care trebuie să fie prioritatea numărul 1, afirmă europarlamentarul Siegfried Mureşan.

Mai mult, acum o eventuală discuţie despre aderare nu ar fi în folosul Republicii Moldova, fiindcă Europa însăşi nu este pregătită de extindere acum şi percepţia este că Republica Moldova nu este pregătită de aderare acum şi nu îndeplineşte condiţiile, susţine deputatul din Parlamentul European.

„Recomandarea mea este: nu începeţi acum discuţii despre scrisori trimise la Bruxelles, cerere de aderare, ci implementaţi Acordul de Asociere. Fiindcă dacă peste cinci-şase ani de zile Moldova va fi mai pregătită de aderare fiindcă a implementat Acordul de Asociere, este reformată, instituţiile sunt puternice, atunci şi această discuţie despre aderare va fi mult mai uşoară şi nu va întâmpina rezistenţă la Bruxelles. Acum ar întâmpina, din păcate, rezistenţă, fiindcă Europa nu este pregătită, dar şi fiindcă se ştie că Moldova este foarte departe de aderare la acest moment”, a spus europarlamentarul, pentru Europa Liberă.

Totodată, eurodeputatul a reiterat că UE trebuie să numească un înalt reprezentant pentru RM. „Uniunea Europeană trebuie să joace un rol mult mai ferm în Republica Moldova. Nu ajunge să spui „Vom coopera cu orice guvern de la Chişinău”. UE trebuie să se asigure că guvernul implementează ceea ce ne-am angajat. Şi de aceea eu propun ca Uniunea Europeană să desemneze un înalt reprezentant responsabil de Republica Moldova. Diplomaţii europeni lucrează în momentul de faţă foarte bine la Bruxelles, la Chişinău, monitorizează situaţia, o fac foarte bine, însă la cel mai înalt nivel, la nivelul preşedintelui Comisiei Europene, a înaltului reprezentant pentru politica externă acolo există pur şi simplu foarte multe crize de gestionat. Şi acele persoane nu se pot dedica doar situaţiei din Republica Moldova că au o mulţime de alte crize: Nagorno-Karabah, Crimeea”, a adăugat Mureşan.

„Pentru a fi siguri că jucăm un rol mai activ, că avem putere de penetrare politică la nivel înalt, cred că avem nevoie de un înalt reprezentant, o personalitate recunoscută la nivel european nu doar un tehnocrat, care să devină punctul de contact al Europei pentru Republica Moldova. Chiar şi dacă, de exemplu, partenerii noştri din Statele Unite ale Americii sună şi la Bruxelles şi vor să vorbească cu cineva responsabil de Republica Moldova să aibă cu cine vorbi”, a punctat eurodeputatul.

Sursa:jurnal.md