Deputatul european, Siegfried Mureşan susţine că guvernarea Republicii Moldova trebuie să îndeplinească în întregime recomandările Comisiei de la Veneţia, „altfel banii nu vor ajunge la oameni”.

Contactat de TRIBUNA pentru a afla mai multe detalii cu privire la condiţiile Parlamentului European pentru oferirea asistenţei macrofinanciare de 100 mil. euro, Siegfried Mureşan a declarat că „banii vor fi acordaţi doar dacă autorităţile de la Chişinău îndeplinesc anumite condiţionalităţi”.

„Poziţia Uniunii Europene este clară: banii vor fi acordaţi doar dacă autorităţile de la Chişinău îndeplinesc condiţionalităţi legate de progrese concrete, în domenii precum combaterea corupţiei, independenţa justiţiei, întărirea statului de drept, a sistemului bancar, combaterea spălării banilor şi respectarea sistemului parlamentar pluripartit”, a precizat el.

Totodată, europarlamentarul român a punctat că, „recomandările Comisiei de la Veneţia trebuie implementate pe deplin, altfel banii nu vor ajunge la oameni”.

„Toţi reprezentanţii Uniunii Europene cu putere de decizie, printre care vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi Comisarul european pentru politica europeană de vecinătate, Johannes Hahn, au spus că recomandările Comisiei de la Veneţia trebuie implementate pe deplin. Este şi poziţia mea, ca responsabil al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European pe avizul privind acordarea asistenţei macrofinanciare: recomandările Comisiei de la Veneţia în privinţa sistemului electoral trebuie implementate pe deplin, altfel banii nu vor ajunge la oameni”, a declarat el.

În acelaşi timp, Siegfried Mureşan a ţinut să precizeze cu privire la atitudinea guvernării din Republica Moldova, că „dacă Guvernul crede că poate spune una la Bruxelles şi alta la Chişinău, se înşală amarnic şi va pierde pentru totdeauna încrederea Uniunii Europene şi a tuturor partenerilor internaţionali”.

Sursa:jurnal.md

(31 accesari)