Sinteza săptămînii

Imagine postare

digest610Presiunea Rusiei asupra Republicii Moldova, dar și cedarea Băncii de Economii, situația de la Aeroport au fost subiectele săptămânii care aproape se încheie. Invitații emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV au făcut totalizările. Vă propunem opiniile experților.

 Șantajul economic al Rusiei

 Victor Ciobanu, expert economic: Reacția rușilor a fost oarecum previzibilă, întrucît avem o reiterare a situației. Să ne amintim că și în 2006, cînd s-a semnat Acordul RM – UE rușii au anunțat embargo. Un timp țara noastră a stat în umbră, dar din momentul în care s-a auzit de intenția Republicii Moldovei de a parafa Acordul la Vilnius, rușii s-au răsculat.

Vasile Năstase, jurnalist: Acel embargo din perioada comunistă a fost o lecție mai ales pentru producătorii din Republica Moldova. Atunci s-au orientat către piața europeană. Totuși, astăzi avem altă situație, cînd nu suntem singuri în fața Europei. Mi-a plăcut ce a afirmat un europarlamentar: dacă Rusia impune embargo Republicii Moldova, atunci și Europa să interzică importul de spirt din Rusia.

 Gheorghe Costandachi, expert economic: Este o decizie consumată și trebuie să știm ce avem de făcut, trebuie să evaluăm situația. Avem susținerea europenilor, a Guvernului. Producătorii au decis într-un glas că merg spre Europa. Embargo-ul nu trebuie să fie un nor negru, dimpotrivă deschide uși mai largi. Trebuie să îmbunătățim calitatea vinurilor, să obținem certificate de europenizare

Victor Spenaniuc, istoric: Embargo-ul deranjează. Să nu uităm că încă facem parte din CSI. Ne confruntăm cu o greșeală geopolitică din partea Rusiei. Încă n-a venit bine toamna, n-am ajuns să semnăm Acordul la Vilnius, dar scandalurile deja au început. Avem nevoie de susținere politică pentru a soluționa această problemă. Noi ne confruntăm cu o conducere neprofesională și dacă nu va interveni societatea civilă și partidele din afara guvernării, nu vom ieși la capăt.

Cedarea Băncii de Economii

 Vasile Năstase, jurnalist: Este clar că numele raiderului de la BEM este Plahotniuc-Ulinici, să nu uităm că are nume dublu. BEM a fost victima unui jaf în continuă desfășurare, cu mai multe episoade. Este vorba de atacul raider asupra BC Victoriabank, Băncii de Economii și Asito din 2011, care au fost jefuite de V. Plahotniuc, conform deciziei Curții de Justiție de la Londra. Urmează episodul cu creditele neperformante sau mai corect – frauduloase și apoi episodul cu 22,7%, moment cînd reprezentanții statului nu s-au prezentat la ședință. După acești pași, raiderul a pus mîna pe banca cu cea mai mare popularitate din țară. Conștienți, toți au lucrat pentru raideri – Guvern, Parlament, ministerele de resort. Să tragem deosebită atenție ce-a spus ambasadorul Germaniei, merită să fie numit cetățean de onoare al R. Moldova, cei care au comis acte de corupție trebuie găsiți și condamnați. E valabil și în cazul Băncii de Economii. Pînă acum dosarele au fost deschise de ochii lumii și sunt protejate de Plahotniuc și Filat.

Victor Stepaniuc, istoric: Instituțiile statului, în loc să apere societatea, apără raiderii. Cel care a făcut privatizare a făcut-o din interes, la comanda cuiva, pentru că știe cum se privatizează o bancă într-o situație de criză.

Victor Ciobanu, expert economic: Susțin privatizările, atunci cînd guvernarea nu se descurcă, numai că acestea trebuie să fie transparente, să vină investitorii strategici, cu management  performant, strategic. Problema e că Banca de Economii s-a furat de cînd e banca. Trebuie să menționăm soluțiile propuse de Comisia parlamentară formată pentru a rezolva problema BEM. Astfel, s-a decis că naționalizarea este imposibilă, întrucît banca deja a fost supusă privatizării; privatizarea, capitalizarea – cu condiția că vine un investitor strategic.

Gheorghe Costandachi, expert economic: Aflăm că zilele trecute a fost legalizat atacul raider din 2011. Co-proprietarii Țopa au pierdut acțiunile pe gratis, întrucît raiderii n-au investit nimic. Privatizarea nu se poate face înainte de se finaliza procesul de judecată fraudulos și numai dacă statul va avea de cîștigat în urma acestor vînzări active. În urma expertizei la BEM am stabilit că o acțiune de la 320 de lei a ajuns să fie vîndută cu 4,22 lei. La ultima tranzacție statul a pierdut aproape 1 miliard de lei.