Sistemul de pensionare va fi reformat

Imagine postare

V. BuligaReformarea presupune modernizarea sistemului de asigurări sociale, de oferire a garanțiilor pentru cei care urmează să se pensioneze, dar și de asigurare a unui trai decent la bătrînețe. Informația a fost oferită de ministrul Muncii,  Protecției sociale și Familiei, Valentina Buliga.

Potrivit ministrei, Planul de reformare include măsuri de unificare a modalităților de calculare a pensiilor, începînd cu funcționarii publici și deputați și terminînd cu magistrați. Ea a mai menționat că va fi elaborat și un studiu de fezabilitate referitor la introducerea pensiilor facultative, vor fi intensificate măsurile de control în vederea descurajării practicilor de achitare a salariilor în plic și se va elabora o foaie de parcurs pentru dezvoltarea sistemului de asigurări sociale și lansate mai multe propuneri legislative de indexare a pensiilor mai mici de 1300 de lei.

Deocamdată propunerile Ministerului sunt analizate de sindicate și patronate, iar ulterior vor fi propuse Parlamentului pentru adoptare.

Precizăm că vîrsta de pensionare rămîne a fi pentru bărbați – 62 de ani și pentru femei – 57 de ani.