Situație fără precedent: „În ultimii 10 ani nu ne-am confruntat cu așa ceva”

Imagine implicită

spital medicinaCriza din sănătate a fost subiect de discuții în ședința Parlamentului. Deputații au solicitat ca astăzi să fie chemat pentru audieri ministrul Sănătății, propunerea însă a fost respinsă. Totuși, responsabilii au recunoscut că în ultimii 10 ani nu ne-am confruntat cu probleme financiare atât de grave.

Sistemul de asigurări în medicină nu s-a confruntat cu probleme atât de grave în ultimii zece ani. Instituțiile medicale sunt, efectiv, puse la pământ, iar suma datoriilor este colosală. În primul rând Ministerul Finanțelor are datorii de 514 milioane de lei către CNAM, la rândul său Compania se află în imposibilitatea de a plăti spitalelor banii, așa cum prevăd contractele încheiate între instituție și spitale. Este vorba despre alte 440 de milioane de lei. Din această cauză instituțiile medicale nu doar că nu pot interna pacienți, dar au și ele la rândul lor datorii. Suma datoriilor se ridică la 600 de milioane de lei. Informația a confirmată și astăzi de către președintele Comisiei parlamentare de profil, Oxana Domenti.

„Suntem cu adevărat într-o situație dificilă, una fără precedent în ultimii zece ani. Ministerul Finanțelor are datorii foarte mari la CNAM, iar prin acest lucru încalcă foarte multe legi. De aceea ar fi bine să vină și ministrul Finanțelor în Parlament pentru audieri”, a spus Domenti. Totuși, propunerea nu a fost susținută.

Cel mai grav însă este că statul ar putea să nu-și onoreze obligațiile față de CNAM, astfel că datoria ar putea să nu fie plătită integral până la sfârșitul acestui an. Amintim că doar 11 din 40 de spitale republicane mai au bani până la sfârșitul anului pentru internări. Până acum de nenumărate ori CNAM nega faptul că ar avea datorii către spitale, iar managerii, la rândul lor, au ascuns acest lucru și faptul că prevederile contractuale nu se respectă.

Potrivit Legii Fondurilor Asigurărilor Obligatorii de Asistență medicală din acest an, statul trebuia să transfere Companiei în 2015 2.234 miliarde de lei pentru persoanele pentru care Guvernul are calitatea de asigurat, alte 680 de mii pentru asigurarea veniturilor ratate, 36 de milioane – pentru programenel naționale și 48 de milioane pentru proiectul „Modernizarea sectorului sănătății”.
Ministrul Sănătății Ruxanda Glavan a spus pentru Sănătate INFO că abordează problema întârzierii transferurilor către CNAM în fiecare săptămână la Guvern, dar se pare că este fără rezultat.

„Problema transferurilor către CNAM persistă. În fiecare zi de luni la ședințele operative de la Guvern pun în discuție problema întârzierii transferurilor. Ministrul Finanțelor dă asigurări că până la sfârșitul anului aceste datorii vor fi închise. Ministerul Sănătății va face tot posibilul ca activitatea spitalelor să nu fie periclitată din acest motiv”, este scurta declarație a ministrului.

Amintim că în acest an Parlamentul a operat modificări la două legi existente ca interzic reducerea finanțării în sectorul de sănătate pe parcursul anului, precum și operarea transferurilor cu întârziere. Este vorba despre Legea finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale și Legea bugetului de stat. Acum, Ministerul Finanțelor încalcă conștient aceste legi. Anterior, ministrul Anatol Arapu spunea că situația ar putea deveni și mai critică.

Irina Papuc
Sursa:e-sanatate.md