Societatea civilă cere ELIBERAREA lui Alexei Alexeev: „Este un dosar vădit ilegal prin care se încearcă anihilarea mişcării protestatare; Guvernarea se teme de revolta oamenilor”

Imagine implicită

Dosarul penal şi deţinerea lui Alexei Alexeev, bărbatul care conducea microbuzul ce transporta echipamentul tehnic la protestul Consiliului Marii Adunări Naţionale din 17 septembrie, sunt nişte măsuri represive prin care actuala guvernare încearcă să anihileze mişcarea protestatară.

Este declaraţia mai multor reprezentanţi ai societăţii civile care au cerut astăzi eliberarea imediată a lui Alexei Alexeev.

„De fiecare dată autorităţile centrale şi locale, instituţiile de ordine şi de forţă au intervenit pentru crearea impedimentelor şi demotivarea cetăţenilor de a participa la proteste. A fost îngrădit dreptul la libera deplasare, libera exprimare. Vedem că în continuare este aplicată o măsură represivă împotriva unor participanţi la proteste, folosindu-se de pretexte pentru a intimida defăşurarea viitoarelor mitinguri de protest. Acest dosar deschis împotriva lui Alexei Alexeev este unul vădit ilegal şi nu poate fi calificat altfel decât o măsură de represiune demonstrativă împotriva participanţilor la protest. Actuala guvernare se teme de revolta şi protestul oamenilor faţă de abuzurile pe care le comite”, a declarat Ştefan Gligor, avocat şi director de programe la Centrul de Politici şi Reforme Structurale din RM.

„Arestarea şi punerea deja sub acuzare a lui Alexei Alexeev este un caz extraordinar, dar nu este primul şi nici ultimul. Cu părere de rău administraţia noastră înţelege foare prost cum trebuie să-şi exercite funcţiile în astfel de situaţii. În loc să protejeze protestatarii, poliţia îi arestează. Aş chema încă o dată poliţiştii să citească legea, ce drepturi şi obligaţiuni au. Să se gândească că această guvernare nu este veşnică, că în 2018 ar putea să cadă. Oamenii nu o să uite ce au făcut poliţiştii”, a menţionat Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului de Politici Publice.

„Considerăm că trebuie să se intervină pentru că acest om absolut neinovat să fie eliberat şi oprite orice acţiuni de urmărire penală. Totodată trebuie să pevenim ca astfel de situaţii absolut ieşite din comun să se mai repete”, a spus şi activistul civic Valeriu Paşa.

Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile spun că au fost la protestul din 17 septembrie şi au văzut cu ochii lor că şoferul microbuzului urma indicaţiile oamenilor legii.

„Anume din acel microbuz care transporta boxele în drumul spre televiziunea publică se chema la ordine publică, se îndemna protestatarii să dea loc şi transportului. Lumea nici pe departe nu era agresivă. S-a apropiat poliţia de maşină şi acum spun că i-au atacat. Am fost acolo şi am văzut cum a fost. Nu încercaţi să închideţi gura populaţiei. Se încearcă intimidarea celor care vor încerca pe viitor să livreze echipament la protest”, a adăugat Lilia Carasciuc, directorul Amnesty International Moldova.

„În ultimii ani, RM a primit suport financiar de milioane de euro din partea UE pentru reformarea justiţiei. Justiţia însă s-a transformat într-un instrument prin care partidul de la guvernare se luptă cu oponenţii politici şi oamenii care încearcă să atragă atenţia la fărădelegile din ţară. Vreau să fac un apel către responsaiblii din poliţie, procuratură, instanţele de judecată. Guernarea vine şi pleacă, dar voi rămâneţi şi vă asigur că locuri în avion nu o să fie. Va veni ziua în care va trebui să răspundeţi. Gândiţi-vă bine de partea cui sunteţi, a poporului sau a acestui regim criminal”, a spus şi expertul economic Sergiu Tofilat.

„Ceea ce s-a întâmplat cu Alexei Alexeev este consecinţa faptului că noi nu sancţionăm politicienii şi funcţionarii. Din toate hotărârile emise de CEDO împotriva RM, în 60 s-a referit la încălcarea libertăţii şi siguranţei persoanei. În 20 dintre acestea, CEDO a spus că hotărârile judecătoreşti nu sunt motivate”, a notat Ion Guzun, directorul Centrului de Resurse Juridice din Moldova.

Experţii independenţi au îndemnat cetăţenii să nu se lasă manipulaţi de informaţiile false difuzate de holdingul oligarhului Vladimir Plahotniuc pe acest subiect.

„Majoritatea posturilor de televiziune afiliate liderului PD au manipulat această ştire intenţionat, dar ulterior au apărut imagini video care demonstrează că acest şofer urma nişte indicaţii ale poliţiştilor şi nicidecum nu avea o rea intenţie”, a menţionat Ştefan Gligor.

„Sunt foarte multe înregistrări care dovedesc că Alexei Alexeev nu a dat cu maşina în populaţie. Din contra noi am văzut foarte mulţi tineri îmbrăcaţi în civil care stăteau în faţa poliţiştilor. S-a creat impresia că sunt nişte persoane special puse acolo pentru a provoca mulţimea”, a menţionat Ianina Spinei, expertă a organizaţiei Transparency International.

„Urmărim un proces continuu de lichidare a democraţiei în RM. Acest regim este unul antidemocratic, antieuropean. Aceste intimidări ale opoziţiei se înscriu perfect în această a îndepărtării RM de idealul european, de normalitate. Doar continuând protestele putem reveni la normalitate. Nu putem accepta aceste falsuri de la poliţie”, a adăugat Alexei Tulbure, fost ambasador al RM la ONU.

Amintim că Alexei Alexeev a fost reţinut în propria locuinţă în dimineaţa zilei de 18 septembrie pentru ameninţare săvârşită asupra unei persoane cu funcţie de răspundere. Instanţa a decis ca bărbatul să stea 30 de zile în arest preventiv. Alexei Alexeev pledează nevinovat.

Sursa:jurnal.md