Societatea civilă CONDAMNĂ arestarea manifestanţilor: „O justiţie selectivă care vrea să descurajeze protestatarii” // DECLARAŢIE

Imagine implicită

protest maiSocietatea civilă condamnă acţiunile autorităţilor faţă de mai mulţi participanţi la protestul din 24 aprilie, organizat de Platforma Demnitate şi Adevăr.

„Arestarea trezeşte şi mai multe semne de întrebare având în vedere faptul că persoanele arestate s-au aflat în libertate cel puţin 10 zile după protestul din 24 aprilie 2016. Aplicarea arestului preventiv faţă de protestatari în lipsa unei motivări suficiente, lasă impresia unei justiţii selective care vrea să descurajeze protestatarii. Această impresie este susţinută şi de modul cum cel puţin trei persoane au fost reţinute. Mascaţii au descins în domiciliile lor la ora 6 dimineaţa, chiar dacă nu era vorba de infracţiuni flagrante, iar suspecţii nu păreau să fie persoane care să opună rezistenţă”, se arată într-o declaraţie semnată de 21 de ONG-uri.

Experţii atenţionează că motivarea insuficientă a hotărârilor de arestare din Republica Moldova a fost constant criticată de către CtEDO. În cel puţin 18 hotărâri, CtEDO a constatat că hotărârile judecătorilor cu privire la arestare nu au fost suficient de motivate.

„Semnatarii sunt indignaţi şi de modalitatea în care a fost pronunţată încheierea de aplicare a măsurii preventive în privinţa lui Radu Cibotaru, precum şi de argumentarea juridică a arestului preventiv. Judecătoarea nu a citit în faţa participanţilor la proces încheierea de aplicare a măsurii preventive”, se mai spune în declaraţie.

Semnatarii declaraţiei solicită Curţii de Apel Chişinău să examineze prin prisma standardelor CtEDO şi a celor instituite de Curtea Supremă de Justiţie, necesitatea arestării celor patru protestatari şi să se expună convingător asupra soluţiei date în hotărârea sa.

Totodată, aceştia cer Inspecţiei Judiciare să examineze dacă la adoptarea şi pronunţarea încheierii, judecătoarea Elena Costiuc a încălcat legea sau Codul de etică sau conduită profesională a judecătorului.

Societatea civilă mai îndeamnă organele de urmărire penală şi procuratura să efectueze urmărirea penală prompt, corect şi cu respectarea demnităţii umane şi a drepturilor omului, iar CSM-ului să tragă la răspundere disciplinară judecătorii care nu s-au conformat standardelor de argumentare detaliată şi întemeiată a încheierilor judecătoreşti în cazul nominalizat.

Amintim că protestatari reţinuţi de poliţie au fost plasaţi în arest pentru 30 de zile. Decizia a fost emisă de Judecătoria Centru, după o şedinţă care a durat 8 ore. Manifestanţii au fost aduşi la Judecătoria Centru de către poliţişti echipaţi cu bastoane, veste antiglonţ şi căşti de protecţie. Pe durata întregii zile cât a durat şedinţa de pe 6 mai curent, în faţa judecătoriei au protestat zeci de oameni care au venit să-i susţină pe manifestanţii reţinuţi şi au scandat „Libertate!”

Participanţii la protestul din 24 aprilie, originari din Chişinău şi Orhei, au fost supuşi percheziţiilor pe 5 mai curent, iar ulterior au fost reţinuţi pentru 72 de ore. Potrivit poliţiştilor, manifestanţii sunt suspectaţi că ar fi fost implicaţi în dezordini în masă şi riscă până la 8 ani de puşcărie. Rudele celor reţinuţi spun însă că ei au protestat paşnic şi afirmă că poliţia încearcă să-i intimideze pe cetăţenii activi.

Luni, la orele 11,, magistraţii Curţii de Apel urmează să decidă dacă suspecţii vor rămâne în arest preventiv sau vor fi eliberaţi.

Sursa:jurnal.md