Socor, la Jamestown: „Noul sistem electoral din RM ar putea fi fatal pentru partidele pro-occidentale; Platforma DA şi PAS – în dezavantaj sever, în timp ce Dodon şi Plahotniuc împart puterea”
Noua legislaţie electorală a Republicii Moldova este rezultatul unei negocieri între liderul de facto al ţării, Vladimir Plahotniuc, care controlează aparatul de stat, şi şeful formal al statului, Igor Dodon, al cărui partid se află în fruntea sondajelor de opinie şi ar putea câştiga în cadrul unor alegeri libere.
Legislaţia care tocmai a fost adoptată creează condiţii pentru un acord post-electoral de împărţire a puterii între Partidul Democrat, al lui Plahotniuc, şi Partidul Socialiştilor, al lui Dodon.
Comentariile îi aparţin cunoscutului analist politic Vladimir Socor, de la Fundaţia Jamestown.
„În Moldova funcţionează sistemul proporţional din 1994 până în prezent. Întreaga ţară reprezintă un singur teritoriu electoral (circumscripţie), în cadrul căruia partidele concurează pentru cele 101 de locuri în Parlament. Conform noii legislaţii, alegerea la nivel naţional pe liste de partide va decide doar 50 de locuri în Parlament. Astfel, această schimbare reduce şansele partidelor pro-occidentale de a a ajunge în Parlament, în timp ce acestea practic nu au nicio şansă în circumscripţiile uninomiale. Noua lege, de altfel, invită practic locuitorii Transnistriei să voteze, reducând astfel în continuare ponderea partidelor pro-occidentale în concursul proporţional pe listele de partide”, scrie Socor.
Autorul analizei mai crede că şi faptul că pragul de reprezentare parlamentară rămâne 6%, un prag înalt, favorizează marile partide – ale lui Dodon şi Plahotniuc – în redistribuirea proporţională a voturilor exprimate pentru partidele care nu au trecut acest prag.
„Conform noii legislaţii, 51 de locuri parlamentare vor fi ocupate de cei care înving în 51 de circumscripţii electorale uninominale. În fiecare dintre ele, primul candidat câştigă. Acest lucru plasează partidele mici, cu resurse reduse, precum cel al Maiei Sandu şi partidul lui Andrei Năstase, într-un dezavantaj sever faţă de candidaţii marilor partide sau de candidaţii independenţi bogaţi. Pe măsură ce mai mulţi candidaţi vor candida pentru mandatul unui deputat în fiecare circumscripţie electorală, un candidat poate fi ales deputat şi cu mai puţin de 50% din voturile exprimate, ceea ce probabil şi se va întâmpla, în majoritatea cazurilor”, susţine Vladimir Socor.
Comentatorul de la Jamestown vorbeşte şi despre circumscripţiile care vor fi deschise în străinătate.
„Mai multe circumscripţii electorale uninominale vor fi alocate diasporei moldoveneşti din Rusia, Europa de Vest şi alte ţări, proporţional cu numărul de alegători potenţiali din aceste comunităţi din diasporă. Socialiştii lui Dodon au insistat cu succes asupra acestei proporţionalităţi, deoarece cea mai mare diasporă a Moldovei se află în Rusia”, notează analistul politic.
Iar felul în care vor fi delimitate circuscripţiile din diasporă îl vor decide tot Plahotniuc şi Dodon, continuă Vladimir Socor.
„Noua lege oferă doar un cadru pentru eventuala alocare a circumscripţiilor diasporei. Deciziile finale privind alocarea şi delimitarea circumscripţiilor electorale uninomiale vor influenţa în mod semnificativ rezultatul alegerilor. Aceste decizii finale sunt delegate unei „comisii independente” a cărei componenţă (în ciuda faptului că este numită „independentă”) este stabilită de guvern, iar deciziile sunt supuse aprobării tot Guvernului. O gamă largă de actori politici şi instituţii guvernamentale sunt invitate să participe la această comisie. Totuşi negocierile reale vor avea loc probabil între Plahotniuc şi Dodon”, a punctat analistul de la Jamestown.
Sursa:jurnal.md