Socor: „Prezidenţialele din toamnă – o cursă pro şi contra lui Plahotniuc, o cursă contra corupţiei; Partidele anti-Plahotniuc să desemneze un candidat comun încă din turul I”

Imagine implicită

socor 1Alegerile prezidenţiale din toamna acestui an sunt foarte importante pentru oligarhul Vladimir Plahotniuc, care urmăreşte să acapareze şi ultima derută din acest stat, ultima instituţie pe care nu o controlează – Preşedinţia.

În această situaţie, dacă liderii partidelor de opoziţie – Maia Sandu, Andrei Năstase şi, eventual, Iurie Leancă – îşi vor uni forţele şi vor desemna un candidat comun, atunci acesta cu siguranţă va ajunge în turul doi cu şanse foarte mari faţă de candidatul controlat de Plahotniuc. De această părere este analistul Vladimir Socor, de la Fundaţia Jamestown.

„Văd două scenarii posibile pe care acesta şi le doreşte. Cred că şi-ar dori ca în turul doi să se confrunte un candidat controlat de el şi un alt candidat pro-rus. În acest caz avem două variante: un candidat pro-rus dependent doar de Moscova sau un candidat orientat spre răsărit, dar în cârdăşie cu domnul Plahotniuc. Pentru a împiedica un asemenea scenariu, e necesar ca opoziţia să se înţeleagă încă înaintea turului I să aibă un candidat comun şi să fugă de etichetele „dreapta” sau „stânga”. Mă refer în special la Maia Sandu, Andrei Năstase şi, posibil, Iurie Leancă. Ar fi dăunător ca aceşti candidaţi să adopte eticheta de politicieni de dreapta. RM nu este un stat cu electorat de dreapta. Noi avem un electorat de centru stânga sau chiar de stânga. Electoratul de dreapta a fost mereu în minoritate. A concura în alegeri pe o platformă declarată de dreapta, este o reţetă a insuccesului. Nu văd de ce aceşti candidaţi s-ar declara de dreapta. Ei sunt pro-europeni, sunt patrioţi, dar acest lucru nu înseamnă neapărat a fi de dreapta. Programul acestor candidaţi trebuie să fie concentrat anume împotriva corupţiei oficializate la nivel de stat”, afirmă Vladimir Socor.

„Poţi fi pro-european şi de stânga şi nu este neapărat să fii de dreapta pentru a fi şi pro-european. Eticheta pro-europeană este una valabilă, dar expresia „cursul european” sau „parcursul european” cred că şi-a pierdut sensul. S-a vorbit din 2009 încoace despre păstrarea, menţinerea sau salvarea cursului european, dar acesta a încetat, cred eu, în 2013 – cel târziu în 2014, atunci când Vlad Plahotniuc a făcut pasul decisiv de capturare a statului prin acapararea instituţiilor de ocrotire a legii şi anti-corupţie. Prin urmare, alegerile din 2014 au confirmat sfârşitul cursului european, furtul miliardului şi garanţia bancară din partea Guvernului. Deci, cursul european nu mai există! Este inutil să mai vorbim despre o dorinţă care de doi ani încoace nu se mai realizează. Mult mai avantajos ar fi să vorbim despre eradicarea corupţiei şi scoaterea statului din captivitate, după care să fie organizate alegeri prezidenţiale, iar apoi parlamentare libere. Acum clasa politică trebuie să se concentreze asupra scoaterii statului din captivitate în două etape: prima – în cadrul scrutinului prezidenţial din toamnă; a doua – la alegerile parlamentare de peste doi ani şi ceva”, a declarat Socor, într-un interviu pentru report.md.

Potrivit analistului politic, la ora actuală este imposibil de spus cine va ajunge în turul doi. „Dacă liderii celor trei partide despre care am vorbit mai sus ajung la o înţelegere privind desemnarea unui candidat comun, atunci cu siguranţă în turul doi va ajunge candidatul lor cu şanse foarte mari faţă de candidatul controlat de Plahotniuc. Un candidat controlat de dumnealui cu siguranţă va ajunge în turul doi. El însăşi nu va risca să candideze din cauza antiratingului din sondaje care este de peste 90%. Sunt sigur că maşinăria administrativă de care dispune Partidul Democrat, pe care Plahotniuc îl controlează, va reuşi să propulseze candidatul său în turul doi. De aceea partidele anti-Plahotniuc pot desemna un candidat comun încă din turul întâi şi atunci acest scrutin ar deveni o cursă pro şi contra lui Plahotniuc, o cursă contra corupţiei”, susţine Vladimir Socor.

Întrebat dacă Rusia va încerca să influenţeze şi să controleze procesul electoral din Moldova, analistul de la Jamestown a spus că, în situaţia actuală, Rusia nu are nici mijloacele, nici dorinţa sau capacitatea de a interveni subversiv în Republica Moldova.

„Moscova este foarte preocupată de Ucraina, nu mai vorbim de Siria. Prioritatea numărul unu a Moscovei este să scape de sancţiunile economice occidentale. Atât timp cât Rusia nu şi-a rezolvat aceste probleme, nu cred că se va implica foarte activ în Republica Moldova. Probabil că nici nu are nevoie să se implice activ. Dacă priveşti de la Kremlin spre Chişinău, vezi două partide pro-ruse foarte puternice şi bine cotate în sondaje, de aceea cred că teama de o intervenţie a Rusiei este exagerată. Năluca Rusia, cu tancuri şi agresiune este mult mai importantă pentru factorul intern în special pentru Plahotniuc care se poziţionează prin mesajele transmise de trustul său media ca un apărător împotriva acestei agresiuni. Aceasta este unica posibilitate a sa de a se impune în plan extern, inclusiv în România”, a punctat Vladimir Socor.

Sursa:jurnal.md