„De la proclamarea Independenței până în prezent nu avem o strategie de conservare și restaurare a monumentelor istorice din municipiul Chișinău, lucru de care a profitat mafia imobiliară, ajutată în unele cazuri de autoritățile publice ale capitalei care au autorizat demolarea mai multor clădiri de importanță istorică”, a declarat Andrei Năstase.

 „Experții afirmă că dacă vor avea în continuare o asemenea abordare criminală, Chișinăul ar putea să rămână fără patrimoniul să arhitectural. Nu este de mirare, deoarece persoane cu funcții de rang înalt au fost implicate în demolarea monumentelor istorice. Vreau să ne amintim de demolarea ilegală a Conacului Teodosiu din 2005, la indicația președintelui de atunci, avându-l drept consilier pe tovarășul Ivan Ceban. Acel președinte care îl avea sub aripa sa oblăduitoare și pe Ceban, și pe Dodon și pe Plahotniuc. Acesta nu este decât un caz cu implicarea celor care astăzi se află la putere de decenii”, a adăugat liderul Platformei DA.

A venit timpul să oprim această debandadă și să propunem soluții viabile pentru a proteja patrimoniul istoric al Chișinăului, pentru a întoarce capitalei farmecul de altă dată, a menționat Andrei Năstase.

„Constituirea unei direcții la nivel municipal care se va ocupa nemijlocit de protecția, restructurarea și punerea în valoare a patrimoniulu istoric, arhitectural și arheologic. Cum poți să te ocupi de protejarea patrimoniului istoric când nu ai o structură la nivel administrativ așa cum se întâmplă în prezent? Vom dispune revizuirea registrului monumentelor istorice municipal. Vom cere același lucru și la nivel central. Facilități fiscale pentru cei care au în proprietate sau în gestiune o clădire istorică. În mai multe state europene, deținătorii de imobile au mai multe obligații, dar și înlesniri și scutiri fiscale, dacă investesc în restaurarea imobilelor istorice. Acesta este modelul nostru – modelul european”, a precizat Andrei Năstase.

Andrei Năstase a subliniat și necesitatea stringentă de ajustare a Planului General de Urbanism la cerințele și practicile Consiliului Europei și UNESCO, precum și necesitatea alocării în bugetul municipal a fondurilor pentru cercetare.

„Oricât ar părea de paradoxal la prima vedere, noi nu avem o amplă cercetare a Vetrei istorice a orașului cu excepția săpăturilor arheologice din preajma Bisericii Măzărache, dar și aceea fiind o cercetare de salvgardare din cauza construcției Oficiului Moldova Gaz – o clădire care a distrus tot farmecul peisajului istoric al Vetrei Orașului”, a spus Andrei Năstase, opinând asupra importanței participării membrilor comunității la restaurarea, reabilitarea și dezvoltarea moștenirii istorice din imediata apropiere sau pe care o au în gestiune, asupra restaurării Primăriei Chișinău, care este cartea de vizită a orașului și asupra aprobării unei strategii municipale de conservare și de reabilitare a patrimoniului etc.

„De un lucru pot să vă asigur – nimeni nu va mai putea atenta la patrimoniul nostru istoric și architectural, deoarece acesta e parte componentă a memoriei noastre istorice, iar cei care vor vizita orașul nostru ar trebui să poată spune cu admirație că municipiul Chișinăul are un trecut glorios proiectat pe luminile prezentului și ale viitorului!”, și-a încheiat discursul Andrei Năstase.

Andrei Năstase a amintit în aceeași ordine de idei despre o serie de cazuri strigătoare la cer cum sunt cel din str. Ciuflea, nr.1 și cel din zona Ambasadei Franței, unde au fost ridicate blocuri supra-etajate în detrimentul oamenilor, locuitorilor capitalei și în beneficiul mafiei imobiliare.

La conferința de presă a participat și Maia Sandu, care a amintit că Republica Moldova a ratificat mai multe documente importante ale CE și UNESCO, dar angajamentele luate sunt totalmente ignorate.

„Există o agresiune fără precedent din partea mafiei imobiliare, care demolează clădiri istorice și construiește neautorizat. Se demolează și se face fundamentul noaptea, iar a doua zi sunt gata autorizațiile, deciziile care legitimează crima. Deja mai mult de 10% din clădirile incluse în Registrul monumentelor istorice au fost demolate, lăsate în paragină sau parțial distruse. Există monumente arhitecturale care nici nu sunt incluse în Registru. Trebuie să creăm urgent o Strategie corelată cu Planul Urbanistic General reînnoit și trebuie să instituim sancțiuni dure pentru deteriorarea patrimoniului municipal”, a spus Maia Sandu, precizând că există o soluție pentru a redresa rapid situația. „Putem să oprim abuzurile acestea ieșind la vot pe 3 iunie!”, a încheiat Maia Sandu.

Sursa:jurnal.md