(SONDAJ) Moldovenii spun NU votului mixt al PD – PSRM: Iată cum vor să-și aleagă parlamentarii

Imagine implicită

Doar 16 la sută dintre moldoveni spun că își doresc ca aleșii poporului să acceadă în Legislativul următor în baza unui sistem electoral mixt, compromis la care au ajuns Partidul Democrat (PD) și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), proiect votat în prima lectură la 5 mai în Parlament, care a scos în stradă cetățenii.

Conform datelor sondajului de opinii cu tematica „Calitatea vieţii – probleme sociale”, lansat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, doar 16 la sută dintre moldoveni susțin „compromisul” PD-PSRM privind schimbarea sistemului electoral în unul mixt.

În același timp, aproape 14% dintre respondenți au declarat că viitorii parlamentari trebuie să fie aleși prin sistemul uninominal de vot, anterior promovat intens de către Partidul Democrat.

Totuși, un număr destul de mare de cetăţeni își dorește ca viitorii deputați să fie aleși conform actualului sistem electoral, adică cel proporţional. Pentru acest sistem se pronunță puţin peste 36% din respondenți. Alți 34% din moldoveni se declară indeciși pe marginea subiectului.î

Sondajul respectiv a fost efectuat pe un eșantion de 1 109 persoane cu vârsta de 18 ani și mai mult, în 13 regiuni geografice, care coincid cu unitățile administrativ teritoriale de până la revenirea la raioane.

Sursa:independent.md