Sorin Ioniţă: „Într-un regim clientelar, cu o justiţie care nu intră deloc peste clasa politică, disfuncţiile de azi se vor transmite în sistemul electoral de mâine”
Introducerea votului uninominal pare să fie un proiect de tip nadă, adică propus ca să plece lumea după o fentă, afirmă cunoscutul expert român Sorin Ioniţă, potrivit căruia acest proiect nu se va pune în practică, pentru că în ultima clipă se va cădea la un „compromis” pentru un sistem mixt, care va fi prezentat de ambele tabere ca o versiune înţeleaptă.
„Ştiţi cum e consensul? Consensul va fi în Parlament şi dacă ei bat palma în Parlament, unde au o majoritate cele două mari partie. Pentru că Parlamentul decide, iar în Parlament, cu traseism, cu cumpărat oameni la bucată, au reuşit să-şi facă o majoritate. Trebuie cumva împinşi, traşi, convinşi, pentru că asta este o bătălie politică pe care o ducem toţi”, a spus Sorin Ioniţă, într-un interviu pentru Europa Liberă.
Iar în cazul în care totuşi va fi adoptat acest proiect, vor apărea multe distorsiuni ca şi în România, spune expertul.
„Veţi avea toate acele distorsiuni pe care noi le-am avut opt ani în România. Va fi un Parlament cu geometrie variabilă, va nemulţumi lumea, va fi un Parlament care va avantaja partidele mari cu resurse în teritoriu, alegerile naţionale parlamentare se vor duce prin intermediul primarilor”, a menţionat Sorin Ioniţă.
„Plus, va fi mai scump. Veţi vedea că vor fi mai mulţi în politică, şi oficial şi neoficial, adică şi bani albi, şi bani negri, pentru că asta am văzut-o noi în România şi asta a văzut-o toată lumea. Va fi un sistem care, nu ştiu, acuma depinde cum îi vor proiecta detaliile, dar poate să ducă la tot felul de efecte ciudate, depinde cum vor lega partea de majoritar de partea de compensare proporţională, acolo, la intersecţia aia pot să apară o grămadă de lucruri; aici nu s-a discutat absolut nimic”, a adăugat Ioniţă.
Potrivit expertului, nu este nevoie de schimbat sistemul electoral, ci de a-l îmbunătăţi pe cel actual, iar acest lucru se poate face doar cu ajutorul unei justiţii independente.
„Deci fără o justiţie independentă, cu actualul sistem de finanţare a primăriilor, de exemplu, care este opac, netransparent şi îi ţine pe primari, indiferent în ce partid sunt ei, prizonierii unor transferuri foarte discreţionare, de azi pe mâine, fără nicio formulă, dacă acest sistem este construit să fie clientelar şi cu o justiţie care nu intră deloc peste clasa politică, cum te aştepţi tu că numai schimbarea sistemului electoral să aibă un impact în viaţa reală? Nu va avea. Pur şi simplu, disfuncţiile de azi se vor transmite în sistemul electoral de mâine”, a conchis Sorin Ioniţă.
Sursa:jurnal.md