Sorina Matei, despre meseria de jurnalist: Pseudojurnaliștii fac de râs și murdăresc toată această breaslă

Imagine postare

14ghid_6b0f03acfa„Atât timp cât voi practica meseria asta, am datoria să respect adevărul și propria-mi constiință”, spune Sorina Matei.

Într-o postare pe blogul persoanal, jurnalista Soria Matei vorbește despre meseria de jurnalist și, mai ales, despre pseudojurnaliști.
Într-o categorisire a jurnaliștilor, moderatoarea de la RTV identifică trei feluri de oameni de presă: ”jurnaliștii de teren, jurnaliștii habarniști și pseudojurnaliștii.”

Cea mai periculoasă categorie e cea a pseudojurnaliștilor. Pentru că ei fac de râs și murdăresc toată această breaslă. Unii, pe baza analizelor prin care-l spală pe politicianul x sau y, câștigă contracte importante, alții, tot grație analizelor, și-au făcut averi uriașe, câțiva sunt spăgari de profesie, alții șantajiști de meserie, unii își oferă gratis serviciile doar ca să fie băgați în seamă,” scrie Sorina Matei.

”Pseudojurnaliști fără o oră de teren se implică sau susțin privatizări în numele unor oameni de afaceri, alții trăiesc de pe urma politicienilor sau afaceriștilor, alții – extrem de periculoși- susțin mereu și mereu retorica infractorilor ce le sunt prieteni, câțiva dintre ei sunt chiar parte a unor grupări infracționale. Unii au ales să facă politică din rândurile presei, alții s-au mutat până la urmă cu arme și bagaje în politică, unii s-au întors din politică și dau lecții penibile, mulți, prea mulți sunt trompete pe state de plată, alții, în mod halucinant, au trecut efectiv de la prostituția de lux, de nivel înalt sau de bordură, la analiza de tot râsul,” adaugă moderatoarea emisiunii ”România în 60 de minute”.

Sursa: evz.ro