nicusor-constantinescu-465x390Tartorul județului Constanța s-a pricopsit cu un nou dosar după ce a aruncat cu bani publici în fundațiile și asociațiile prietenilor săi. Trezorierul Strutinsky a fost cel mai norocos.

Cinci acuzații noi îi aduc procurorii DNA lui Nicușor Constantinescu într-un alt dosar de corupție. Baronul de Litoral este bănuit că a plătit două asociații pentru a fi votat la alegeri, a plătit ca un nabab din bugetul local. Președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost reținut ieri pentru 24 de ore după o percheziție de amploare la sediul instituției pe care o conduce.

Plăți ilegale

Cu bagajul făcut, Constantinescu a fost „umflat” de mascați și dus direct la DNA. În mai puțin de o oră a fost reținut și pus sub acuzare. DNA susține că președintele CJ Constanța a plătit din bugetul local 13, 3 milioane de lei către asociații și cluburi sportive locale. În aceeași perioadă a plătit ilegal 5,1 milioane de lei către câteva asociații și fundații apropiate.
Pentru a-și asigura victoria în alegerile locale, pe 14 şi 22 mai 2012, Constantinescu a plătit suma totală de 37.000 lei către două asociații profesionale pentru a vota PSD la alegerile locale de peste o lună. Astfel, Asociația Națională a Veteranilor de Război, cu scopul determinării membrilor ei și apropiaților acestora voteze listele PSD a primit 22.000 de lei. Pe 22 mai 2012, Constantinescu a plătit 15.000 lei, în numerar, Comunității Rușilor Lipoveni din Ghindărești cu scopul determinării membrilor ei și apropiaților acestora voteze listele PSD.

O altă acuzație inedită: în ianuarie 2015, Constantinescu, după ce a fost pus sub acuzare în mai multe dosare, i-a retras, abuziv, șefei de la Economic, dreptul de acordare a vizei de control financiar.
Potrivit unor surse judiciare, în caz este implicat și producătorul general al TVR, Cristian Zgabercea este acuzat de complicitate la abuz în serviciu. În 2012, l-a ajutat pe Constantinescu să plătească în mod nelegal suma de 5.094.836 de lei către o serie de asociații din județ.
Despre Zgabercea, prietenul lui Constantinescu, primarul Radu Mazăre, a declarat că l-a îngrijit o lună, imediat după operația suferită în SUA. „Zgabercea a stat o lună, i-a scos plosca, i-a pus pamperșii”, declara, în iunie 2014, Mazăre despre producătorul general al TVR.

Contracte pentru amic

În același dosar, Constantinescu este cercetat că a oferit prietenului de nădejde Sorin Strutinsky (foto) mai multe contracte prin intermediul SOTI Neptun, firmă la care trezorierul cuplulului Mazăre Constantinescu este acționar. Astfel, între 2010 și 2014, CJ Constanța a plătti firmei amintite 9,6 milioane de lei. Strutinsky, președintele CVM Tomis Constanța, a fost reținut, pe 4 februarie, de procurorii DNA într-un dosar în care este suspectat de dare de mită și trafic de influență.

Sursa:hotnews.ro

(71 accesari)