Starea de captivitate a RM provoacă îngrijorări la Londra; Andrei Năstase, la întâlnire cu diaspora din Marea Britanie
Starea de captivitate a Republicii Moldova şi criza care se adânceşte tot mai mult în ţara noastră provoacă îngrijorări la Londra.
Ineficienţa reformelor, consolidarea tendinţelor autoritare în acţiunile guvernanţilor de la Chişinău, concentrarea mass-media în mâinile grupurilor oligarhice – sunt subiectele discutate de către liderul Partidului Patforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, în cadrul unei întrevederi cu deputatul britanic Christopher Pincher, membru al Partidului Conservator.
Totodată, Andrei Năstase a avut o întâlnire cu diaspora moldovenească din Marea Britanie. Concetăţenii noştri stabiliţi în Regatul Unit au declarat că vor spijini mişcarea de protest şi vor contribui la procesul de curăţare a ţării de dominaţia oligarhică.
În cadrul întâlnirii cu preşedintele PPDA, deputatul britanic şi-a manifestat interesul faţă de evenimentele din ţara noastră, dar şi faţă de problemele în vederea implementării reformelor europene. Christopher Pincher şi-a exprimat îngrijorarea profundă faţă de starea de captivitate a Republicii Moldova, ineficienţa reformelor şi consolidarea tendinţelor autoritare în acţiunile guvernanţilor.
Părţile la dialog au discutat şi despre consolidarea forţelor proeuropene antioligarhice. În context, Andrei Năstase l-a informat pe deputatul britanic despre scopurile şi obiectivele Platformei şi Partidului DA, precum şi despre perspectivele de consolidare a mişcării de protest.
Potrivit lui Christopher Pincher, în ciuda faptului că ieşirea Marii Britanii din procesul UE este un proces ireversibil, Regatul Unit va rămâne un partener de încredere al Moldovei, va continua să sprijine aspiraţiile sale de integrare europeană şi eforturile de punere în aplicare a Acordului de asociere UE-RM. Deputatul britanic consideră că Brexit-ul nu ar trebui să aibă un impact negativ asupra dezvoltării relaţiilor moldo-britanice în domeniul economic şi să împiedice accesul mărfurilor moldoveneşti pe piaţa din Marea Britanie.
Partea britanică intenţionează să-şi extindă investiţiile în economia Moldovei, să promoveze proiecte comune în domeniul economic, a adăugat Pincher.
La întrebarea lui Andrei Năstase dacă ieşirea Marii Britanii din UE va avea impact negativ asupra migranţilor, inclusiv a diasporei moldoveneşti, Christopher Pincher a menţionat că drepturile sociale şi accesul pe piaţa muncii ale cetăţenilor RM nu vor fi afectate. Oficialul britanic a mai spus că schimbările preconizate în politica britanică de migraţie după ieşirea din UE nu ar trebui să afecteze moldovenii care respectă legea.
Cele două părţi şi-au exprimat regretul faţă de stagnarea şi simularea reformelor din domeniul justiţiei şi cel al sistemului judiciar. S-a remarcat că experienţa şi sprijinul Marii Britanii, care are cele mai profunde tradiţii în Europa, în asigurarea independenţei şi a eficienţei justiţiei, pot fi extrem de necesare şi utile pentru Republica Moldova.
Andrei Năstase a subliniat faptul că tradiţia din Marea Britanie, ţara cu cel mai vechi sistem parlamentar de guvernare din lume, ar putea fi pe deplin preluată în Republica Moldova pentru îmbunătăţirea funcţionalităţii sistemului legislativ. Totodată, Moldova ar putea prelua experienţa britanică din sistemul administraţiei publice locale, în special pentru asigurarea viabilităţii, autonomiei economice şi financiare a comunităţilor locale.
Andrei Năstase şi Christopher Pincher şi-au exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte procesul de monopolizare a mass-media, un domeniu caracterizat printr-o concentrare vicioasă şi distructivă tot mai mare a celor mai importante instituţii de presă în mâinile grupurilor oligarhice.
S-a observat că, în prezent, în Moldova nu există mecanisme reale pentru a contracara astfel de ameninţări. În acelaşi timp, aplicarea principiilor britanice de funcţionare a mass-media ar avea rezultate pozitive. Interlocutorii au discutat despre numeroase exemple de manipulare politică prin intermediul instituţiilor mass-media controlate de oligarhii moldoveni, îndreptate împotriva oponenţilor politici.
Pincher a susţinut ideea privind formarea organizaţiei „Conservatorii – Prietenii Moldovei”, care va avea drept scop de a promova dialogul dintre cele două ţări, pentru a atrage atenţia publicului britanic la problemele Moldovei şi a aspiraţiilor sale europene, pentru a oferi asistenţă populaţiei Republicii Moldova în aceste eforturi. Totodată, această organizaţie va reprezenta un mecanism de cooperare dintre Partidul Conservator Britanic şi Platforma Civică Partidul DA.
În cadrul vizitei sale în Marea Britanie, Andrei Năstase s-a întâlnit şi cu reprezentanţii diasporei moldoveneşti din Marea Britanie. În primul rând, a fost abordată problema cu privire asigurarea drepturilor şi garanţiilor sociale pentru concetăţenii noştri stabiliţi acolo.
Liderul Partidului DA le-a transmis migranţilor moldoveni asigurările deputatului Christopher Pincher despre disponibilitatea autorităţilor britanice de acorda o atenţie permanentă acestei probleme, în ciuda dificultăţilor aşteptate în legătură cu Brexit. În timpul întâlnirii, Andrei Năstase a remarcat necesitatea unei participări mai active a autorităţilor diplomatice moldoveneşti din Marea Britanie pentru susţinerea diasporei.
O atenţie sporită în cadrul întâlnirii dintre Năstase şi diaspora moldovenească a fost problema exercitării dreptului de vot ale cetăţenilor moldoveni care locuiesc în Marea Britanie, în special în perspectiva apropierii alegerilor prezidenţiale. A fost subliniată necesitatea creşterii numărului secţiilor de votare, iar liderul PPDA a menţionat că formaţiunea pe care o conduce va face presiuni asupra autorităţilor moldoveneşti pentru a începlini aceste cerinţe.
Reprezentanţii diasporei şi-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la adâncirea crizei în Moldova, blocarea reformelor, dominaţia oligarhiei, impunitatea lui Plahotniuc, lipsa de progrese în ancheta jafului de la bănci, corupţia larg răspândită şi refuzul autorităţilor la un dialog cu societatea civilă şi forţele de protest.
Andrei Năstase a subliniat faptul că formaţiuna sa este gata să aducă o contribuţie semnificativă în lupta pentru un viitor mai bun al Republicii Moldova, pentru eliberarea ţării din captivitate şi asigurarea unui viitor european.
La rândul lor, concetăţenii noştri din Marea Britanie au declarat că vor spijini mişcarea de protest şi vor contribui la procesul de curăţare a ţării de dominaţia oligarhică.
Andrei Năstase i-a asigurat pe cei prezenţi că partidul Platforma Civică şi Partidul DA vor menţine cu fermitate o luptă fără compromis pentru eliberarea Moldovei de sub clanul lui Plahotniuc şi pentru a construi aici o societate europeană reală.
Sursa:jurnal.md