Avioane militareStatele Unite au acuzat vineri Rusia că subminează bazele ordinii mondiale prin susţinerea separatismului în estul Ucrainei, unde un armistiţiu fragil este în vigoare între armata ucraineană şi rebelii proruşi, relatează BBC News Online.

„Continuarea sprijinului rus pentru atacurile forţelor separatiste şi încălcarea regimului de încetare a focului în estul Ucrainei subminează atât acţiunile diplomatice şi organizaţiile internaţionale, cât şi actuala ordine mondială”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

Potrivit ei, fotografii şi înregistrări video făcute în estul Ucrainei arată că Rusia este vinovată de înregistrarea a numeroase victime în rândul ucrainenilor.
Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane a avertizat că Rusia va plăti un „cost suplimentar” în cazul încetării Acordului de la Minsk, semnat la 12 februarie.
Psaki a declarat că Statele Unite supraveghează îndeaproape situaţia din estul Ucrainei şi dispun de o serie de măsuri pentru a contracara Rusia, acuzată de susţinerea separatiştilor proruşi.
Tot vineri, preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că nicio altă ţară nu trebuie să îşi facă iluzii că poate atinge un nivel de superioritate militară comparativ cu Rusia.

„Nimeni nu trebuie să aibă iluzia că poate obţine superioritate militară comparativ cu Rusia”, a spus Putin.
„Nimeni nu poate exercita presiuni asupra Rusiei. Vom avea mereu reacţii adecvate la astfel de aventuri”, a avertizat liderul de la Kremlin.

Moscova este acuzată de către Kiev şi Occident că este implicată – cu armament şi oameni – în actualul conflict armat din estul Ucrainei, care durează de zece luni, după ce a anexat peninsula ucraineană Crimeea, în martie, pe fundalul crizei care a început în noiembrie 2013 cu proteste antiruse şi proeuropene, cea mai puternică criză din Europa de după războaiele din fosta Iugoslavie. Rusia neagă orice implicare.

Sursa:mediafax.ro

(86 accesari)