Ştefan Bănică a refuzat să cânte la concertul de la Moldexpo, organizat în paralel cu protestul din Piaţa Marii Adunări Naţionale

Imagine implicită

banica juniorArtistul român Ştefan Bănică a refuzat să cânte la Chişinău pe data de 6 septembrie, la concertul organizat în paralel cu protestul masiv al Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”. Într-un mesaj public, Ştefan Bănică anunţă că nu doreşte să apară într-un context care poate fi considerat controversat.

„Mesaj pentru prietenii din Chişinău: Ne face mare plăcere, de fiecare dată, să cântăm la Chişinău pentru absolut toată lumea, dar pe data de 6 septembrie nu vom cânta la Moldexpo. Motivul e unul foarte clar: eu şi trupa mea, prin concertele noastre, promovăm doar muzica. Nu-mi doresc să apar într-un context care poate fi considerat controversat, ţinând cont de faptul că la Chişinău, pe data de 6 septembrie, vor avea loc două evenimente publice în acelaşi timp: un spectacol în aer liber şi o manifestaţie de protest. Nu-mi doresc, ca artist, să fiu pus în situaţia de a fi aplaudat de unii, şi huiduit de alţii, iar asta pe fondul unor divergenţe social-politice”, a declarat artistul român pe pagina sa de Facebook.

Precizăm că ieri seara, practic pe ultima sută de metri, compania de telefonie mobilă Unite, parte a companiei de stat Moldtelecom, a anunţat că va organiza duminică, 6 septembrie, un „show excepţional”, la care vor participa interpreţi de renume internaţional. Concertul va începe la ora 11:00, cu o oră înainte de protestul organizat de către Platforma Civică Demnitate şi Adevăr. Membrii Platformei au calificat această acţiune drept o „diversiune a oligarhului Vladimir Plahotniuc”, care vrea astfel să diminueze din amploarea protestului organizat în aceeaşi zi, în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Mai ales că nu este pentru prima dată când compania Unite este utilizată în interesele Partidului Democrat, controlat de către Plahotniuc. În campania electorală din 30 noiembrie, Unite a promovat un concert organizat de către această formaţiune politică cu doar câteva zile înainte de alegeri.

Unul dintre membrii Platormei DA, studentul Dinu Plângău, a lansat astăzi un apel către artişti, în special pentru Ştefan Bănică, în care îi ruga să „nu fie complicii unui criminal”.

„Am un deosebit respect faţă de Ştefan Bănică, un artist care sunt sigur s-ar regăsi mai la locul potrivit lângă acei 100.000 de oameni de cea mai înaltă calitate, decât lângă un grupuşor mult mai mic de oameni, de o calitate mult mai redusă şi plătit din bani furaţi. Domnule Ştefan, dacă veţi cânta la concertul din data de 6 septembrie veţi fi complicele lui Plahotniuc, unui criminal, care este implicat în cele mai mari crime, care a sărăcit populaţia RM, din cauza căruia oamenii fug disperaţi din acest stat. Domnule Ştefan, dumneavoastră duminică veţi cânta pe banii furaţi, dumneavoastră veţi cânta în timp ce alte mii şi mii de copii, bătrâni flămânzi,vă vor privi la toate posturile oligarhice şi vor plânge amar de durere, pentru că iarăşi nevoile lor, glasurile lor, nu vor fi auzite şi da, domnule Ştefan, complicele este la fel un criminal, poate nu pentru cei care organizează concertul, dar pentru 3 milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova, dumneavoastră veţi fi un criminal, un criminal care prin cântece va încerca să acopere furtul miliardelor de dolari din sistemul financiar-bancar, delapidările enorme şi privatizarea ilegală a proprietăţilor publice. Dacă aş avea un milion de euro, aş plăti artiştii să nu cânte duminică”, se spune în apel.

Sursa:jurnal.md