Val ButnaruVă amintiţi, desigur, de celebra poveste cu regele hăbăuc, care avea o idee obsesivă să-şi coase haine cât mai extravagante, dar caraghioase, în fond. Ce să vă spun, un fel de Mihai Ghimpu al nostru. Văzând că nu-i chip să te înţelegi cu un nebun, croitorii l-au convins să îmbrace nişte haine cusute din pânză invizibilă.

Curtenii, lepre iscusite în ale linsului, exclamau entuziasmaţi: „Vai, ce haine europene! Vai, ce poveste de succes!”. Şi doar un copil naiv a dezvăluit marele adevăr, strigând naiv: „Regele e gol!” Basmul lui Andersen a fost reeditat zilele trecute la Chişinău, în timpul unei reuniuni cu participarea mai multor funcţionari europeni.

La un moment dat, Dumitru Diacov a hotărât să se bage şi el în vorbă, întrebându-l pe Stefan Fule o gogomănie. Ceva de genul: dar cum să facem un guvern proeuropean, dacă PLDM nu vrea să-l voteze? Comuniştii vor. Şi Iura Leancă vrea. Chiar şi PD vrea să voteze un guvern proeuropean după ce a doborât un guvern proeuropean.

Fostul comisar UE pentru extindere s-a uitat scârbit la bătrâna lepră politică şi a rostit obosit: „Puteţi să-mi explicaţi ce înseamnă un guvern proeuropean? Ce înseamnă toate manevrele voastre drapate cu steagurile Uniunii Europene, astfel încât, venind aici, ne simţim ca alibi pentru toate acţiunile voastre antieuropene?”

Mai pe scurt, s-a dus naibii toată povestea de succes! Regele e gol! Asta a spus Fule. Dar el a mai spus ceva ce pediştii şi peliştii lui Plahotniuc s-ar putea să nu înţeleagă. Traduc din sanscrita diplomaţiei europene, pe înţelesul lui Diacov:

Băi, gaşcă de hoţi ce sunteţi! Despre ce fel de guvern proeuropean vorbiţi voi? Despre adunătura de lingăi care-şi spun miniştri şi de paparuda pe care o veţi numi în postul de prim-ministru? Democratic, fireşte, cu votul majorităţii cumpărate pe banii lui Plahotniuc. Tot aşa, democratic, ne-aţi aruncat praf în ochi, constituind o comisie de identificare a candidaturii pentru postul de guvernator al BNM. Şi când aţi văzut că e pe bune, că la BNM pot veni nişte persoane competente şi independente, aţi declarat că niciunul nu e bun şi aţi lichidat comisia.

Uăi, bandă de criminali ordinari! Pe cine credeţi voi că îi duceţi de nas? Vreţi un guvern cu adevărat proeuropean? Numiţi-l în postul de prim-ministru pe Veaceslav Negruţa. Sau pe Maia Sandu. Şi lăsaţi-i să-şi formeze echipa guvernamentală de capul lor. Să vedeţi cum se schimbă rapid lucrurile în bine. Băi, gaşcă de crimă organizată, care activaţi sub protecţia mandatelor de deputaţi PD! Despre ce fel de reformă a justiţiei vorbiţi voi, băi? Voi spuneţi asta? Este exact ca la Eminescu – vorbele voastre sună ca plânsul la cununie şi râsul la înmormântare.

Vreţi reforme în justiţie? Daţi-i afară pe Procurorul General, pe directorul CNA, pe ăia de la CEC şi CCA şi tot aşa mai departe. Faceţi curat în sistem, aduceţi oameni independenţi şi curajoşi şi să vă puneţi pe aşteptat când veţi fi băgaţi în puşcărie. Eliberaţi-vă de Plahotniuc şi ţuţişii lui! Plecaţi odată cu el la groapa de gunoi a istoriei! Cu toţii, fără excepţie. Să vină alţii, să fie resetată clasa politică. Ca oamenii jecmăniţi de voi să poată, în sfârşit, respira liber. Uăi, bandă de gangsteri politici, nu mimaţi actul de justiţie în găsirea vinovaţilor de furtul miliardului. Trimiteţi-i la puşcărie, alături de Filat, pe Plahotniuc şi Şor. Nu mai faceţi pornografie politică, confiscând maşina unei fătuce. Confiscaţi miliardele furate de Plahotniuc. Trimiteţi-l la puşcărie şi pe aşa-zisul ministru al Justiţiei, cel care, la comanda mafiei, spune că Aeroportul Internaţional Chişinău nu poate fi întors în proprietatea statului. Poate, şi chiar foarte simplu poate!

Vreţi reforme în justiţie şi victorie rapidă în lupta cu corupţia? Introduceţi închisoare pe viaţă pentru orice act de corupţie în care este implicat orice demnitar de stat. Introduceţi confiscarea tuturor averilor deţinute de judecători, procurori şi alţi funcţionari care nu pot fi justificate. Cam asta înseamnă un guvern proeuropean!

Iată, aşadar, v-am prezentat, în traducere, un mic fragment din Stefan Fule, pe înţelesul PD-ului.

VAL BUTNARU

(612 accesari)