STEFAN HELL. Cine este cercetătorul născut în România care a primit premiul Nobel pentru chimie

Imagine implicită

stefan_hell_15912700STEFAN HELL, unul dintre cei trei oameni care împart premiul NOBEL pentru chimie 2014, este un cercetător german care s-a născut în 1962 la Sântana, în Arad, România.
STEFAN HELL, cercetător german născut în România, a obţinut premiul Nobel pentru Chimie, alături de americanii Eric Betzig şi William E. Moerner. Cei trei cercetători au fost recompensaţi pentru „dezvoltarea microscopiei cu fluorescenţă de super-rezoluţie”.
STEFAN HELL, fizicianul de talie mondială, ale cărui realizări sunt pe cale de a revoluţiona cercetarea biologică, a urmat clasele I – VIII la Şcoala germană din localitatea natală, Sântana, scrie actualitati.arad.ro.
Strămoşii lui STEFAN HELL au ajuns pe aceste meleaguri din regiunea Kraichgau, situată în apropiere de Heidelberg. Acesta este oraşul în care, reîntorcându-se la rădăcini, s-a stabilit şi STEFAN HELL, în ultimii ani ai dictaturii ceauşiste.
În 2013, premiul Nobel pentru chimie a revenit cercetătorilor Martin Karplus, Michael Levitt şi Arieh Warshel, pentru dezvoltarea modelelor multiscalare aplicabile în cazul sistemelor chimice complexe.
În 1990, fostul sântătean a obţinut doctoratul în fizică, după care a funcţionat ca cercetător în cadrul Laboratorului European de Biologie Moleculară.
Totodată a împărtăşit din cunoştinţele sale la catedra unor universităţi prestigioase, precum Oxford.
Din 2002, STEFAN HELL este director al Institutului pentru chimie biofizică „Max Planck” din Goettingen, unde conduce departamentul de nanobiologie.
Fizicianul originar din România este cel care a conceput şi realizat primul microscop cu precizie dincolo de limita de refracţie a luminii, punând astfel bazele microscopiei STED.
Botezată 4 Pi, creaţia lui STEFAN HELL a fost primită cu entuziasm în lumea ştiinţifică, care îşi exprimă încrederea că acest aparat va duce la noi descoperiri, cu precădere în cercetările medicale.

Sursa: realitatea.net