STRATFOR: Kiev și Moscova – „câmpul de luptă” unde se decide soarta conflictului

Imagine implicită

start_1173807În timp ce atenția publicului și media rămâne focusată la ostilitățile din Ucraina de est și prăbușirea tragică a zborului MH17, aparținând companiei „Malaysia Airlines”, care a fost cauzată de lupte, soarta conflictului poate să nu fie decisă la zona de frontieră dintre Ucraina și Rusia. Mai curând, aceasta se va decide la kilometri depărtare – la Kiev și Moscova. Evenimentele recente în ambele capitale ar putea fi niște indici referitor la modul în care conflictul dinamic și foarte volatil va evolua.

La Kiev, Rada a aprobat marți o hotărâre prin care președintele Poroșenko va organiza mobilizarea parțială, chemând mii de rezerviști să se alăture forțelor ucrainene în angajarea în conflictul contra separatiștilor proruși din est.

Forțele ucrainene continuă să câștige teren, recucerind bastionul rebelilor – orașul Slaveansk în prima săptămână a lui iulie, după ce separatiștii și-au abandonat pozițiile. Din acel moment, trupele ucrainene au avansat din Slaveansk spre centrele mai populate, cum ar fi Donețk și Lugansk în est, recucerind orașe, cum ar fi Dzerjinsk, Rubijne și Soledar în acest timp. Implicarea SUA în antrenarea și colectarea informației operative, probabil, a jucat un rol major în succesele pe care Kievul le-a obținut până acum în ofensiva sa. Kievul speră că doborârea avionului civil malaysian – dacă va fi demonstrat că e o crimă comisă de rebelii proruși, după cum Kievul sugerează – va crește presiunea internațională asupra Kremlinului pentru ca să oprească suportul rebelilor, schimbând evoluția luptelor decisiv în favoarea guvernului de la Kiev.

Totuși Kievul mai are de înfruntat multe obstacole până în momentul în care poate revendica o victorie totală asupra rebelilor. Cu cât sunt mai aproape forțele Kievului în a înconjura Donețkul și Luganskul, cu atât mai grele vor fi luptele. Ambele orașe sunt zone urbane majore, ceea ce reprezintă un avantaj pentru rebeli. Mărirea acestui avantaj este faptul că forțele de securitate ale Kievului până acum au fost capabile de a evita pierderile civile majore și schimbarea acestui detaliu ar putea scădea din suportul politic al acestei operațiuni. Proximitatea Luganskului de hotarul cu Rusia – în mare parte prorus și în afara controlului ucrainean – la fel face ca orașul să fie un loc în care este greu de luptat pentru ucraineni.

Totuși cel mai mare obstacol ar putea veni chiar de la Kiev. Parlamentul ucrainean până acum a reușit să fie unit din momentul răscoalei împotriva fostului președinte Viktor Ianukovici și a adoptat decizii majore privind cele mai importante probleme, cum ar fi contractarea a unui credit de 17 miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internațional și semnarea unui acord de comerț cu Uniunea Europeană. Însă coerența și funcționalitatea parlamentului nu trebuie să fie luată ca garantată. Rada este ruptă în nouă fracțiuni, trei dintre care sunt compuse din Partidul Regiunilor al lui Ianukovici și partide satelit. Aceste grupuri, în mod colectiv, au o putere semnificativă de votare și au fost principalul motiv care a făcut posibilă măsura de mobilizare de marți (cu votul marginal de 232 de voturi din totalul de 450). În același timp, țara se confruntă cu probleme economice crescânde și cu o presiune tot mai mare din partea Rusiei privind problemele furnizării resurselor energetice.

Perspectiva stabilității continue nu este mai certă nici la Moscova. Răscoala împotriva lui Ianukovici a reprezentat o inversare strategică pentru Rusia într-o țară care este de o importanță fundamentală pentru interesele Rusiei. Moscova a acționat rapid ca să ocupe Crimeea și pe urmă a ajutat la crearea unei rebeliuni în Ucraina de est pentru a submina guvernul de la Kiev. Dacă Crimeea a fost o victorie ușoară pentru Rusia, Ucraina de est a fost cu mult mai provocătoare; o răscoală publică pe scară largă împotriva guvernului ucrainean nu a rezultat, așa cum a sprat Moscova. În timp ce rebelii au pierdut controlul, iar Rusia are de înfruntat o condamnare puternică pentru suportul acordat rebelilor ca rezultat al prăbușirii avionului malaysian cu posibile sancțiuni mai dure din partea europenilor, Kremlinul trebuie să-și facă griji pentru poziția sa în Ucraina de est, care ar putea să fie pierdută.

În context, președintele Putin a condus marți, la Kremlin, o ședință a Consiliului Național pentru Securitate. În cuvintul de deschidere care a fost făcut public, Putin a ales o poziție defensivă nu doar referitor la Ucraina, ci și privind arena internațională. Într-o referință puțin ascunsă la Occident, Putin a declarat că există încercări evidente de a destabiliza situația socială și economică, de a slăbi Rusia într-un mod sau altul sau de a lovi în punctele slabe ale țării. Privind prăbușirea avionului, Putin a zis că Rusia va asigura o investigație detaliată și transparentă, dar referindu-se iarăși la Occident, el a menționat: „Nimeni nu trebuie să se amestece în treburile noastre interne”.

În mod evident, Putin este sub o presiune enormă din cauza poziției Moscovei privind Ucraina și acțiunile sale în Ucraina. Dar pentru Putin, mai există o fobie mai adâncă: evenimentele în Ucraina demonstrează nu doar abuzurile Occidentului în sfera de influență a Rusiei, dar, de asemenea, în inima Rusiei. Și cu o economie care stagna chiar și înainte de criza ucraineană și care ar putea fi sub risc de declin semnificativ, Putin nu poate fi sigur de puterea poziției sale. Popularitatea sa este acum înaltă, dar combinația slăbiciunii economice și a problemelor de pe arena internațională deseori s-au dovedit a fi dezastruoase pentru liderii ruși din trecut.

De aceea, activitatea de la Moscova și Kiev trebuie privită cât mai aproape, similar zonei de lupte din Ucraina de est. Lucrurile sunt mai liniștite în aceste capitale decât pe câmpul de luptă, dar sunt la fel de intense. Și anume în aceste capitale ar putea fi decis conflictul.

sursa: jurnal.md