(STUDIU) Proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral conține foarte multe lacune, iar dezbaterile poartă un caracter manipulator

Imagine implicită

Proiectul de lege de schimbare a sistemului electoral are un puternic substrat politic și conține multe inconvenienţe tehnico-juridice, scoase în evidență de către societatea civilă și indicate foarte explicit în avizul Comisiei de la Veneția. Ba mai mult, dezbaterile care au avut loc poartă un caracter cu aspecte manipulatoare, a explicat Ion Tăbârță, expertul IDIS Viitorul la lansarea studiului „Schimbarea sistemului electoral al Republicii Moldova – impactul asupra sistemului politic moldovenesc”.

Studiul spune că este vizibilă existența interesului politic din partea unor actori politici pentru schimbarea sistemului electoral, în contextul în care proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral este promovat insistent de către partidul de guvernământ, adică Partidul Democrat (PD), iar scopul schimbării sistemului electoral este introducerea circumscripțiilor uninominale, fie în totalitate (sistemul majoritar), fie parțial (sistemul) mixt.

„Argumentele în favoare schimbării sistemului electoral sunt alese selectiv. Sunt evidențiate doar avantajele trecerii la sistemul mixt cu introducerea circumscripții uninominale, dar nu sunt descrise dezavantajele acestei treceri. Pe când în cazul sistemului proporțional sunt scoase în evidențe doar dezavantajele și se trece peste avantajele lui”, se arată în studiu.

Autorul studiului mai spune că, proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral conține foarte multe lacune și scăpări de ordin tehnic-juridic.

„Principalele din ele se referă la crearea circumscripțiilor uninominale în raioanele din stânga Nistrului, votul cetățenilor Republicii Moldova de peste hotarele țării și principiul majorității relative pentru a câștiga circumscripția. În esență, nu este clar cum poate fi aplicabil criteriul teritorial-demografic în crearea circumscripțiilor uninominale peste hotare. Prevederile din proiectul de lege referitoarea la teritoriul din stânga Nistrului, necontrolat de către autoritățile centrale ale statului, conțin elemente periculoase pentru constituționalitatea Republicii Moldova. Foarte multe semne de întrebare provoacă câștigarea circumscripțiilor uninominale cu majoritatea relativă a voturilor. Se poate de interpretat ca această este o prevedere intenționată pentru a distorsiona rezultatul real al alegerilor în circumscripțiile uninominale în favoarea unor actori electorali”, spune Ion Tăbârță.

Expertul constată că este foarte periculos de impus elemente ale sistemului majoritar pe circumscripții uninominale într-un stat divizat societal, care nu-și controlează întreg teritoriul și cu un exod masiv al populației peste hotarele țării.

De asemenea, acesta declară că sistemul de partide în calitate de fundament al democrațiilor moderne poate fi puternic afectat, sporindu-se loialitățile teritoriale funcționale pe baza clanurilor politice, iar pluripartitismul sistemului de partid moldovenesc poate fi înlocuit cu un bipartitism care ar avantaja partidele mari în detrimentul celor mici.

„Într-o societate polarizată pe criterii geopolitice, precum acea a Republicii Moldova, un astfel de sistem politic poate avea consecințe negative foarte mari, care ar putea duce la o ruptură a ei”, conchide autorul studiului Ion Tăbârță.

Sursa:independent.md