Ion SturzaRepublica Moldova riscă să piardă active în valoare de 1,5 miliarde de lei, aflate în gaj la Banca de Economii. Astfel, ramuri întregi ale economiei riscă să ajungă în proprietatea instituției controlată în prezent de o bancă rusească de stat.

Declarația a fost făcută de fostul premier Ion Sturza, care anterior a calificat această tranzacție drept un furt, o trădare pusă la cale de un lider politic de la Chișinău.

„Astăzi la Banca de Economii există un stoc de datorii, creat artificial, al companiilor de stat, de un miliard și jumătate de lei, care sunt gajate. Este vorba de Moldtelecom, Fabrica de tutun și altele. În caz de intrare în default sau incapacitate de a rambursa aceste credite, ceea ce este foarte probabil, ramuri întregi sunt pasibile să treacă în proprietatea băncii, care este controlată astăzi de banca agent a Federației Ruse”, a declarat Ion Sturza în cadrul unui interviu pentru Agora.md.

Omul de afaceri afirmă că situația este destul de îngrijorătoare, mai ales în condițiile în care la Banca de Economii sunt deschise peste două milioane de conturi ale cetățenilor Republicii Moldova. „Aceasta reprezintă un activ extrem de puternic de influență”, a mai spus Ion Sturza.

Acum două săptămâni, în urma unei tranzacţii efectuate la Bursa de Valori, banca rusească de stat VneşEkonomBank a cumpărat aproape 25 la sută din acţiunile Băncii de Economii. Mai mulţi experţi au declarat că banca a fost partajată între liderii PD şi PLDM, iar în prim-plan a fost scos omul de afaceri Ilan Şor, beneficiarul de jure al companiei care a obţinut poziţia dominantă. Ulterior, s-a anunțat că milionarul Ilan Shor a fost numit președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii.

Deputații au decis să organizeze audieri la Comisia parlamentară Economie, Buget şi Finanţe. Acestea însă au fost amânate după ce au fost boicotate de ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, şi de cel al Economiei, Valeriu Lazăr.

sursa: jurnal.md

(164 accesari)