STURZA: Vânzarea BEM – un FURT, cu implicarea unui politician de la Chișinău

Imagine postare

Ion SturzaVânzarea celor 25 la sută din acțiunile Băncii de Economii către VneşEkonomBank, banca rusească de stat, reprezintă un furt, o trădare. Este declarația fostului premier, Ion Sturza. Omul de afaceri susține că tranzacția a fost pusă la cale de un lider politic de la Chișinău.

„E furt, e trădare! Banca agent al guvernului Federației Ruse cumpără Banca de Economii de la un lider politic de la Chișinău. E întâmplător că aceste lucruri (vezi faptul cu spălarea de bani, miliarde din FR) se întâmplă în aceste zile? Nu. Peste Moldova nu vor veni bombe din „Grad” , vor veni din internet”, a declarat Ion Sturza.

Omul de afaceri a ținut să-i transmită și un mesaj premierului Iurie Leancă, care mâine pleacă la Atena, în contextul liberalizării regimului de vizite pentru Republica Moldova.

„Apropo, drum bun spre Atena! Voi ați meritat-o, noi nu…Poate rămâneți acolo?!”, conchide Sturza.

Federaţia Rusă îşi extinde controlul pe piaţa financiar-bancară din Republica Moldova. În urma unei tranzacţii efectuate la Bursa de Valori, banca rusească de stat VneşEkonomBank, care ar putea fi afectată de sancţiunile SUA, a cumpărat aproape 25 la sută din acţiunile Băncii de Economii.

Deşi valoarea reală a tranzacţiei ar fi trebuit să fie de peste 300 de milioane de lei, pachetul a fost vândut la un preţ de şase ori mai mic. Analiştii califică tranzacţia drept un jaf ce va avea urmări grave pentru economia naţională.

Banca de Economii a anunţat aseară printr-un comunicat de presă că firma rusească Veb Kapital a achiziţionat un pachet de acţiuni ce reprezintă 24.86 la sută din capitalul social al Băncii de Economii.

Firma aparţine în totalitate corporației bancare VneşEkonomBank, în cadrul căreia şef al Consiliului de Supraveghere este premierul rus Dmitri Medvedev. În comunicatul său, BEM susţine că tranzacţia a fost perfect legală.

De cealaltă parte, experţii economici afirmă că tranzacţia este una dubioasă şi reprezintă un nou jaf la Banca de Economii, cu implicarea oligarhilor moldoveni. Analiştii spun că achiziţia s-a produs intenţionat în perioada sărbătorilor, când atenţia societăţii este îndreptată spre alte lucruri.

Banca de Economii nu a anunţat însă cine dintre acţionari a vândut pachetul respectiv. Nici Executivul nu a venit, deocamdată cu vreo reacţie. Se întâmplă după ce vara trecută, statul a cedat din pachetul majoritar deţinut la Banca de Economii. Atunci, după ce BEM acordase în mod fraudulos credite neperformante în valoare de peste 1,3 miliarde de lei, statul a decis să cedeze 22,7 la sută din acţiuni în urma unei emisii suplimentare, la care Guvernul nu a participat. Pachetul a fost redistribuit între ceilalţi acţionari. Cea mai mare cotă i-a revenit companiei cu capital străin „Sisteme Informaţionale Integrate”.

Proprietara acesteia este firma „Constanta” din Federaţia Rusă, fondată la rândul ei de o firmă off-shore din Marea Britanie. Mai mulţi experţi au declarat că banca a fost partajată între liderii PD şi PLDM, iar în prim-plan a fost scos omul de afaceri Ilan Şor, beneficiarul de jure al companiei care a obţinut poziţia dominantă. Vladimir Plahotniuc nu a răspuns astăzi la telefon pentru a comenta acuzaţiile aduse de experţi.

Amintim că implicarea prim-vicepreşedintelui PD în scandalurile financiare din Republica Moldova a fost demonstrată de Înalta Curte de la Londra. Instanța a deconspirat o serie de documente de la mai multe companii din Anglia şi Scoția, care demonstrează clar că beneficiarul final al atacurilor raider din 2010 şi 2011 asupra Băncii de Economii, Victoriabank şi asupra societății de asigurări ASITO a fost oligarhul Vladimir Plahotniuc.

sursa: jurnal.md