45D10157-9EF7-B814-7843-BF65AFAA661FStatele Unite ale Americii sărbătoresc independența, care le asigură libertate în exprimare, alegerea religiei, a presei și respectul față de drepturile fundamentale ale omului.

Ziua Independenței, cunoscută și ca 4 iulie, este o sărbătoare federală în Statele Unite, care celebrează adoptarea Declarației de independență de pe 4 iulie 1776, în care a fost declarată independența față de Regatul Marii Britanii. La Congresul Statelor Unite, reprezentanții a 13 state participante au votat cu unanimitate versiunea finală a documentului.

Prin Declarația de independență, coloniștii își afirmau propria individualitate față de Anglia și respingeau pretențiile de dominație ale acesteia. Document politic cu o influență covărșitoare atît asupra evoluției ulterioare a S.U.A., cît și asupra mișcării politice europene, Declarația afirmă principiile egalității dintre state, al egalitătii dintre oameni, al dreptului de rezistență la opresiune, dar și ideea dreptului oamenilor la libertate și la căutarea fericirii.

Declarația marca, practic, apariția unui nou stat independent pe harta lumii, stat a cărui structură și organizare vor fi definitivate după ce, în 1783, Anglia va recunoaște prin tratatul de la Versailles independența celor 13 colonii americane. Declarația de independență din 1776 va reprezenta baza pe care va fi concepută Constituția Statelor Unite ale Americii din 1787.

 

 

(269 accesari)