“Suntem în pragul disperării!”

Imagine implicită

fermieriAjunși la sapă de lemn, fermierii din Republica Moldova au hotărît să organizeze, mîine, o acțiune de protest în toate raioanele din republică. „Să protestăm faţă de atitudinea statului, care doar declară că agricultura este prioritară, dar nu acordă sprijinul necesar fermierilor. Suntem în pragul disperării, iar mulţi dintre cei care au investit, vor da faliment”, se arată într-un Apel al producătorilor agricoli.

Cu puțin timp în urmă, Platforma Civică Demnitate și Adevăr a lansat o declarație prin care se solidarizează cu manifestația fermierilor și susține revendicările legitime ale acestora.
Inserăm, mai jos, textul iintegral al Declarației PC DA.

Declarație de solidaritate
a Platformei Civice Demnitate și Adevăr

PLATFORMA CIVICĂ DEMNITATE ȘI ADEVĂR (DA), constituită pentru angajarea într-un dialog larg al segmentelor interesate de depăşirea stării de captivitate a statului, avînd drept scop cumularea revendicărilor și opiniilor din partea diverselor segmente sociale pentru articularea și susținerea lor coerentă, își exprimă solidaritatea cu decizia fermierilor din Republica Moldova de a organiza mîine, 15 aprilie curent, un protest de amploare în toate raioanele țării și susține, totodată, revendicările lor legitime.

Pe parcursul ultimelor luni, tot mai multe caterorii sociale își manifestă nemulțumirea față de acțiunile incoerente ale guvernării minorotare PD-PLDM, susținute tacit de către Partidul Comuniștilor în frunte cu Vladimir Voronin.

În această ordine de idei, PLATFORMA CIVICĂ DEMNITATE ȘI ADEVĂR (DA), își exprimă convingerea că acțiunile de protest ale fermierilor se înscriu perfect în albia nemultumirii generale a cetatenilor fata de regimul politic care a capturat instituțiile fundamentale ale statului, transformîndu-le în instrumente opresive și de îmbogățiri fabuloase.

Bugetul de stat pentru anul în curs nu a fost discutat cu patronatele și sindicatele, iar promisiunile făcute unor categorii sociale, printre care și fermierii, au fost ulterior ignorate cu desăvîrșire de autorități.

Experții și partenerii de dezvoltare ai țării constată și trag semnale de alarmă că economia națională este în cădere liberă. Mecanismul de concurenţă economică liberă a fost distorsionat, agenţii economici activează în condiţii neloiale, corupția instituționalizată a măcinat spiritul de antreprenoriat și a descurajat în proporții îngrijorătoare investițiile străine.

Devalizarea sistemului financiar bancar, jaful de peste un milliard de euro comis în directă complicitate cu instituțiile abilitate ale statului, cu demnitari de cel mai înalt nivel a constituit ultima picătură în paharul răbdării cetățenești.

Totodată, PLATFORMA CIVICĂ DEMNITATE ȘI ADEVĂR (DA) propune tuturor grupurilor sociale, sindicatelor, patronatelor, societății civile o ofertă de cooperare si de coordonare a eforturilor comune în vederea exercitării presiunilor asupra actualei puteri, inclusiv de organizare în comun a unor masive acțiuni de protest în viitorul apropiat.

Chișinău, 14 aprilie 2015