Surse: Ministrul Justiţiei a avut o criză de isterie la o întrevedere cu europarlamentari; A vrut să se laude cu „reforme”, dar, întrebat despre persecuţiile regimului, a fugit din sală
Ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, ar fi făcut o criză de nervi în cadrul şedinţei Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova. Întrebat de europarlamentari despre persecuţiile politice ale regimului, mai ales împotriva celor care informează europarlamentarii despre situaţia din RM, Vladimir Cebotari s-ar fi enervat la culme. Incidentul a fost dezvăluit de preşedinta Fundaţiei Open Dialog, Lyudmila Kozlovska, apărător al drepturilor omului.
„Detalii din culise pe care maşina de propagandă a lui Plahotniuc n-o să vi le spună. Un caz povestit de unul dintre oaspeţii Moldovei. De ce Vladimir Cebotari, ministrul Justiţiei, a fugit de la cea de-a patra şedinţă a Comitetului Parlamentar de Asociere UE-RM? Motivul evadării şi comportamentului extrem de emoţional al lui Cebotari în timpul întrevederii oficiale cu europarlamentarii au fost întrebările privind persecuţiile politice asupra societăţii civile în Moldova”, scrie Lyudmila Kozlovska.
Potrivit sursei, europarlamentarii Rebecca Harms şi Andzhey Gzhib au întrerupt raportul lui Cebotari despre „reformele sclipitoare” şi au propus ca discuţiile să se concentreze pe excluderea persecutării politice a disidenţilor, menţionând că lista celor vizaţi de represiuni este una impunătoare. Europarlamentarii ar fi menţionat cazurile avocaţilor Ana Ursachi şi Eduard Rudenco.
„Spre uimirea tuturor celor prezenţi, ministrul Justiţiei a început să strige: „Voi apăraţi criminalii? Eu o urăsc pe Ursachi! Rudenco ia mită!” şi aşa mai departe. Eurodeputaţii au încercat să-i aducă aminte lui Cebotari că ministrul Justiţiei nu poate să învinuiască pe nimeni în lipsa unei sentinţe, cu atât mai mult să reacţioneze atât de emotiv. Drept răspuns, ministrul înfuriat a… fugit. Un astfel de comportament a consolidat opinia delegaţiei Parlamentului European privind necesitatea îngheţării următoarei tranşe a ajutorului macro-financiar. Acest lucru a devenit evident pentru toţi cei prezenţi. La fel a devenit clar că Plahotniuc şi anturajul său se vor răzbuna pe Ana Ursachi şi pe toţi activiştii care au informat deputaţii europeni despre situaţia politică din Moldova”, afirmă preşedinta Fundaţiei Open Dialog.
Reacţia regimului nu s-a lăsat mult aşteptată, mai scrie apărătoarea drepturilor omului, amintind cazul produs în noaptea aceleiaşi zile, 22 mai.
„Trei reprezentanţi ai Procuraturii şi Centrului Naţional Anticorupţie au încercat să „înmâneze citaţia”, prin geam, la ora 22:30, tatălui vârstnic şi fiului bolnav al lui Ursachi… Se pregăteşte un nou capăt de acuzare pentru „crime economice/fiscale” împotriva lui Alexandru Machedon, acuzaţie de „viol” pentru Eduard Rudenco… Există însă un aspect care, din câte se vede, le-a scăpat celor din anturajul lui Plahotniuc. Fiecare pas făcut în direcţia persecutării activiştilor pentru deputaţii şi funcţionarii europeni va însemna nu doar o motiv în plus pentru îngheţarea banilor, dar şi pentru a cere sancţiuni pe numele celor care PERSONAL răspund de înfăptuirea persecuţiilor politice. Aşa că, în curând, pentru persoanele din anturajul lui Plahotniuc perspectiva de a se deplasa ar putea fi limitată exclusiv până la parcelele cu legume în Moldova şi doar până când Plahotniuc se mai află la guvernare. Iar de el au obosit deja toţi, atât în Moldova, cât şi în UE…”, a conchis Lyudmila Kozlovska.
Sursa:jurnal.md