Susţinători ai deţinuţilor politici: În loc să fie arestaţi hoţii, în Moldova sunt arestaţi cei ce protestează

Imagine implicită

curtea de apel protestÎncă o decizie judecătorească a magistraţilor de la Curtea de Apel Chişinău pune la îndoială independenţa sistemului juridic din Republica Moldova. Moldovenii declară că pe zi ce trece se conving tot mai mult că Moldova este un stat capturat.

Judecătorilor de la Curtea de Apel Chişinău care au decis luni în cadrul şedinţei de judecată să menţină hotărârea Judecătoriei Centru în privinţa celor patru deţinuţi politici li se atrage atenţia că nici o guvernare dictatorială nu a fost veşnică până acum, iar odată cu guvernarea compromisă ar putea cădea şi ei. Aceasta este opinia unuia dintre cei patru protestatari reţinuţi, plasat în arest la domiciliu, venit la Curtea de Apel să-şi afle sentinţa.

„Aceşti băieţi, aceşti tineri au strigat „Jos hoţii” şi în loc să fie arestaţi hoţii au fost arestaţi cei care strigă „jos”. Este strigător la cer. Dragi judecători fiţi atenţi de faceţi, cum judecaţi căci veţi fi traşi la răspundere. Uitaţi-vă în România, judecătorii care au făcut gafe şi cu 20 de ani în urmă sunt acum traşi la răspundere. Dragi judecători nu faceţi judecăţi strâmbe. Aceşti tineri nu sunt vinovaţi. Noi protestăm paşnic şi democratic, iar mâine ne vor aresta şi pe noi”, a declarat reprezentantul Platformei Demnitate şi Adevăr, Nicolae Josan.

Prezent în instanţa de judecată, cel de-al doilea deţinut, Ion Matasevici, plasat la fel în arest la domiciliu, a declarat pentru ziarul nostru că: „Jumătate din deţinuţii de la Penitenciarul Nr.13 sunt nevinovaţi. Eu am stat într-o celulă cu încă 11 deţinuţi unde toţi fumează, WC-ul se află în aceeaşi celulă, e o mizerie extraordinară. Se pune întrebarea pentru ce a trebuit să stau 30 de zile închis? Cine răspunde de sănătatea mea după aceea?”

Fiind în aşteptarea deciziei judecătorilor, acesta a menţionat că speră foarte mult să plece liber din instituţia de judecată, neconsiderându-se vinovat de nimic. „În Moldova sunt deputaţi care ucid oameni şi stau în libertate, iar omul care iese la un protest paşnic e reţinut şi acuzat de dezordine în masă. Ei au dovezi că noi am aruncat cu pietre? Noi o să prezentăm mai târziu dovezi cu poliţişti în civil care aruncau cu pietre. Eu personal nu am aruncat cu pietre”, a mărturisit Matasevici.

Un alt reprezentant al Platformei DA, Dinu Plîngău este de părere că acesta nu este decât un alt dosar politic. În opinia tânărului, în locul celor patru persoane reţinute putea fi oricare din protestatarii din Piaţa Marii Adunări Naţionale de pe tot parcursul anului. Acesta a venit şi cu un apel către cetăţeni „să fie solidari, să nu permită astfel de procese ilegale şi ilegitime, să iasă şi să se opună”.

Pentru a-şi arăta solidaritatea cu cei patru deţinuţi, în faţa Curţii de Apel a venit şi jurnalistul Vasile Năstase care a sperat până în ultimul moment că îi va vedea liberi, luând în considerare „anumite lucruri pe care noi le facem mai puţin vizibil, mă refer la întâlniri cu ambasadori, cu reprezentanţi ai partenerilor de dezvoltare, la diferite demersuri pe care le facem pe intern şi pe extern astfel încât asupra acestui individ (Vlad Plahotniuc – n.r.) să fie făcută o presiune foarte puternică, astfel încât chiar el să dea indicaţii acestor judecători să elibereze oamenii pentru că noi de la justiţia din RM nu aşteptăm nimic”.

În opinia jurnalistului, în prezent cei mai mulţi judecători nu sunt liberi să acţioneze în conformitate cu legea şi cu propria convingere. Ba mai mult, magistraţii iau decizii numai în cazul în care primesc indicaţii din partea oligarhiei criminale a lui Plahotniuc, a menţionat membrul Platformei DA.

Vasile Năstase a ţinut să precizeze că, în urma unei discuţii cu avocaţii deţinuţilor, a aflat că unul dintre cei arestaţi, şi anume Valeriu Caşu „a fost obligat de un oarecare Bacalu, ofiţer de urmărire penală în cadrul Inspectoratului Naţional de Investigaţii să dea depoziţii false împotriva mea.

Mai mult decât atât, din spusele avocatei Ana Ursachi, acest tânăr a înţeles că a făcut o greşeală şi a făcut o dezminţire în faţa procurorului. A declarat că a fost presat de către acest Bacalu, a fost scos din izolator şi dus într-o directe necunoscută şi s-au făcut nişte presiuni enorme. Toate aceste lucruri există la dosar”.

Avocata Ana Ursachi, parte a apărării a trei dintre deţinuţi consideră că în acest dosar nu există partea juridică „aşa cum nu există nici dosar şi nici articol care să fie incriminat pentru că băieţii pe care îi apărăm noi n-au comis într-adevăr nimic şi voi asta ştiţi la fel de bine precum ştiu şi eu”.

În acelaşi timp, un alt avocat al celor trei persoane susţinute de organizatorii protestelor îi consideră pe aceştia victime ale regimului criminal reţinute doar pentru că au îndrăznit să protesteze împotriva guvernării.

„Este greu de comentat o decizie criminală, după mine. Au rămas în stare de arest persoane care nu sunt vinovate, pentru că au protestat pentru un trai mai decent şi o viaţă mai bună. Tot ce s-a făcut azi demonstrează clar că ne îndreptăm spre un regim dictatorial. Fiecare pas împotriva guvernării criminale ne duce direct la puşcărie”, a afirmat avocatul Eduard Rudenco.

Mama lui Radu Cibotari, tânărul care a rămas în arest la Penitenciarul Nr.13 consideră că fiul ei a rămas în detenţie pentru a provoca frica cetăţenilor care vor dori să mai protesteze. Aceasta a punctat că judecătorii care examinează dosarul celor patru deţinuţi politici se află „sub tutela regimului criminal. Suntem capturaţi până în măduva oaselor, chiar şi gândirea, mai ales a judecătorilor. Noi nu avem judecători liberi. Avem un stat poliţienesc. Noi nu trăim într-un stat democratic, să nu ne facem iluzii”.

Sursa: epochtimes.ro