Tandemul Plahotniuc-Dodon va înainta în abuzuri atât cât îi vor permite cetăţenii; Protestele – singura şansă de a salva ţara de colaps // EXPERŢI

Imagine implicită

Tandemul Plahotniuc-Dodon va înainta în abuzuri atât cât îi vor permite cetăţenii, iar singura şansă de a salva ţara de colaps este o societate activă, care participă la proteste.

Mesajul a fost exprimat de invitaţii talk-show-ului „Cabinetul din umbră”. Aseară a fost ultima ediţie din acest sezon, iar invitaţii au făcut o retrospectivă a celor mai importante evenimente politice.

Invitaţii s-au pronunţat pe marginea anunţului alianţei majoritare din Parlamentul European, PPE-ALDE, care va cere instituţiilor europene să reevalueze Acordul de Asociere cu Republica Moldova şi să oprească orice finanţare din partea UE, ca urmare a adoptării de către deputaţii moldoveni a sistemului electoral mixt.

În acest context, invitaţii au vorbit şi despre pericolele pe care le comportă sistemul mixt de vot. O intervenţie la acest subiect a avut şi reputatul analist Vladimir Socor, care spune că noua formulă de alegere a deputaţilor va înclina balanţa spre Rusia, în defavoarea Europei.

Pe durata emisiunii, telespectatorii au putut participa la un televoting, fiind întrebaţi dacă cred că Uniunea Europeană va anula regimul liberalizat de vize. 103 au răspuns cu DA şi 19 cu – NU.

Sursa:jurnal.md