Tapiola critică intenția Ministerului Justiției de a interzice finanțarea ONG-urilor din străinătate: „Este un motiv de îngrijorare”

Imagine implicită

Șeful Delegației UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, condamnă inițiativa Ministerului Justiției de a interzice finanțarea ONG-urilor din străinătate, care se încadrează în practicile din Belarus și Rusia, unde organizațiile care primesc finanțare din străinătate sunt înregistrate ca „agenți străini”.

„Este un motiv de îngrijorare atunci când discuțiile într-o țară se îndreaptă în direcția interzicerii finanțării străine pentru organizațiile societății civile”, a declarat Tapiola, în cadrul unei emisiuni de la TV8.

Tapiola a spus că a discutat despre înrăutățirea situației societății civile cu autoritățile și le-a sugerat să respecte practicile europene în domeniu. „UE are anumite valori și standarde, care sunt aceleași și pentru Consiliul Europei. CoE are o expertizare realizată referitor la legislația Republicii Moldova privind organizațiile neguvernamentale și noi am spus autorităților că este foarte important ca aceste recomandări să fie auzite și respectate. Pentru noi, societatea civilă este foarte importantă – în calitate de partener, adesea de critic, din punct de vedere analitic și în calitate de lobbiști în favoarea anumitor schimbări”, a spus șeful Delegației UE la Chişinău.

Este un proces absolut normal ca organizațiile societății civile să aibă dreptul de a avea opinii politice. Este normal ca oamenii care sunt activiști ai societății civile să aibă opinii politice și să fie activi în politică. Pentru că pentru a construi o democrație trebuie să existe o societate civilă activă. Puterea trebuie să aibă deschiderea să asculte societatea civilă și acest lucru este foarte important pentru un consens social”, a mai declarat Pirkka Tapiola.

Autoritățile de la Chișinău încearcă să adopte o lege prin care să interzică organizațiilor neguvernamentale finanțarea din străinătate, fapt considerat drept unul care pune în pericol funcționarea democrației în Republica Moldova.

Potrivit unei declarații semnate de mai multe organizații ale societății civile, Ministerul Justiției a venit cu unele propuneri adiționale la proiectul de Lege menit să înlocuiască Legea cu privire la asociațiile obștești și Legea cu privire la fundații, realizat de un grup de lucru format din mai multe ONG-uri.

Sursa:independent.md