Tapiola, despre jafurile din sistemul bancar al RM: „Nu ştiu cum e posibil să furi atât de mulţi bani într-o ţară mică”

Imagine implicită

tapiola 2Uniunea Europeană îşi exprimă, din nou, îngrijorarea în legătură cu problemele din sistemul bancar al Republicii Moldova.

În cadrul conferinţei de presă pe care a susţinut-o astăzi şeful Delegaţiei UE în RM, Pirkka Tapiola, pentru a prezenta raportul de Progres al RM în 2014, oficialul european s-a referit şi la situaţia legată de Banca de Economii, precum şi la întreg sectorul bancar.

„Mă tem că nu am un răspuns la întrebarea „Cum este posibil să furi atât de mulţi bani de la o ţară mică?”. Am mai spus-o: trebuie să se facă investigaţii profunde, să fie aduşi vinovaţii în faţa justiţiei şi să fie recuperat ceea ce mai poate fi recuperat”, a declarat Pirkka Tapiola.

Totodată, oficialul european a menţionat că autorităţile RM trebuie să întreprindă măsurile necesare ca să se asigure că asemenea lucruri nu se vor mai repeta.

În cadrul conferinţei de presă, şeful delegaţiei UE a vorbit şi despre riscul anulării tranşei UE pentru reforma justiţiei. Precizăm că, acum două săptămâni, Tapiola a declarat, într-un interviu pentru Jurnal TV, că există posibilitatea ca UE să anuleze următoarea tranşă pentru reforma justiţiei în RM şi asta dacă nu vor exista progrese la acest capitol.

În Raportul de Progres al Republicii Moldova pentru anul 2014 în cadrul Politicii Europene de Vecinătate, pe care l-a prezentat astăzi Pirkka Tapiola, Comisia Europeană îndeamnă Chişinăul să intensifice lupta împotriva corupţiei, cu accent pe prevenirea corupţiei. În capul mesei se află şi necesitatea implementării reale a reformei justiţiei. „Reforma Procuraturii a stagnat, iar corupţia a rămas o problemă majoră”, se spune în raport.

Sursa:jurnal.md