oficial-pirkka-tapiola--noul-ambasador-al-ue-in-republica-moldova-1378907185Corupția guvernării declarat proeuropene, care a preluat puterea după 2009, este principalul motiv pentru care încrederea cetățenilor în integrarea europeană a scăzut, susține șeful Delegației UE în Republica Moldova Pirkka Tapiola.

Potrivit acestuia, după 2009, în mintea multora dintre moldoveni s-a creat o stare de așteptare față de Uniunea Europeană.

„Și deoarece nu au urmat reforme palpabile pentru cetățeni, acele așteptări s-au transformat în dezamăgire față de o guvernare care s-a declarat pro-europeană. Oamenii au primit în schimb multă corupție. Deci, oamenii s-au așteptat că după 2009 va avea loc schimbarea. Or, după evenimentele de atunci au apărut guverne care s-au declarat pro-UE, dar schimbarea n-a mai venit, reformele asupra cărora insistă UE nu s-au produs în ritmul în care am așteptat cu toții”, a declarat Tapiola în cadrul unui interviu pentru Report.md.

În 2009, integrarea europeană era susținută de peste 70% din cetățeni. Astăzi, aceasta a ajuns sub 40%. Tapiola spune că lipsa de reforme din ultimii ani a dus la această scădere dramatică.

„Când ne întâlnim cu oameni de stat, care își asumă angajamente ferme în privința reformelor, noi îi credem pe acești oameni de stat. În UE, dacă spui că faci ceva, faci. Dar UE nu poate face reforme în locul autorităților Republicii Moldova. Aceasta este responsabilitatea statului. Noi putem doar ajuta. Și am ajutat. Iar când așteptările s-au transformat în dezamăgire, oamenii au arătat cu degetul la UE și au spus: „Voi sunteți de vină!”. Pe când noi nu am făcut decât să ajutăm, am oferit asistență, am trimis mesaje clare, foarte diplomatice, uneori mai directe, însă repet, noi nu putem face reforme în locul vostru”, a mai spus diplomatul european.

Sursa:independent.md

 

(9 accesari)