TapiolaParafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană este doar un prim pas pentru Republica Moldova în calea integrării europene. Succesele țării noastre la acest capitol depind în mare măsură de populație și de rezultatele reformelor pe termen lung, altfel există posibilitatea ca procesul să fie stopat. Opinia a fost exprimată astăzi, de către șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, în cadrul emisiunii Ora Expertizei de la Jurnal TV. 

Pirkka Tapiola a recunoscut că Republica Moldova urmează să semneze Acordul de Asociere cu UE într-un termen record, dar asta nu înseamnă că autoritățile de la Chișinău au reușit să implementeze reformele cu brio la mai multe capitole.

„Nu vorbim deocamdată de calitatea de membru, este un mit. Vorbim despre integrarea economică, noi deschidem piața UE pentru Republica Moldova, ceea ce îi va permite să se antreneze în anumite afaceri, atâta timp cât nu sunt standarde. Au fost niște negocieri foarte rapide. Acum trebuie să trecem la implementare. Sigur, acesta este un proces lent. Republica Moldova a făcut multe lucruri, dar oricum este încă la început. Trebuie implementate reformele. Pe termen scurt, reformele pot fi dureroase. Pentru o economie prosperă, trebuie de venit cu o bază puternică pe termen lung, pentru că la un moment Republica Moldova ar putea să nu meargă mai departe”, a declarat Pirkka Tapiola.

Șeful Delegației UE la Chișinău a subliniat că un avantaj pe care îl are Republica Moldova pe calea integrării europene este populația educată și aptă de a obține multe în acest sens. Pe de altă parte, oficialul european se arată dezamăgit de actuala situație din sistemul judiciar, bancar și din mediul afacerilor.

„Aveți oameni educați, aveți potențial pentru a vă dezvolta pe această cale. Cu toate astea, restanțe încă rămân în ceea ce priveşte climatul de afaceri, reforma judiciară și transparența în sistemul bancar. Foarte multe lucruri au fost realizate, dar eforturile trebuie și mai mult intensificate”, a specificat Tapiola.

Comparând beneficiile de pe plan comercial oferite Republicii Moldova de către Uniunea Europeană și Uniunea Vamală, oficialul european a declarat că spre deosebire de Est, Europa va păstra suveranitatea țării.

„Suveranitatea Republicii Moldova va rămâne integrală, Uniunea Vamală însă ar putea să răpească ceva pentru că ea construiește o structură națională. De asemenea, spre deosebire de Uniunea Vamală, Uniunea Europeană nu închide accesul pe alte piețe de desfacere”, a menționat Pirkka Tapiola.

În contextul situației tensionate din Ucraina, Pirkka Tapiola a subliniat că deocamdată nu există semne care să indice că Republica Moldova ar putea să repete scenariul Ucrainei în ajunul semnării Acordului de Asociere cu UE.

Cât despre evenimentele violente din Ucraina, oficialul european a spus că cheia soluției pentru această criză este în mâinile populației. „Nu sunt necesare presiuni externe, noi vrem să sprijinim Ucraina cu ajutor financiar și posibilitatea de a construi relații.

La finele emisiunii, Pirkka Tapiola a declarat că Ziua Europei înseamnă valori, democrație, toleranță, diversitate și drepturile omului. „Aceste valori au făcut ca populația să fie înfloritoare, iar afacerile prospere. Europenii trăiesc astăzi foarte bine. Republica Moldova este o țară foarte europeană, cu istorie, multe limbi și multe tradiții. Ar trebui să valorificați toate acestea, să căutați lucruri care va unifică, nu care vă separă. Astfel, veți deveni o țară foarte puternică”, a precizat şeful Delegației UE la Chișinău.

sursa: jurnal.md

(251 accesari)