Tapiola: Sistemul judiciar rămâne sub influenţa politicului şi a anumitor interese politice

Imagine implicită

Pirkka TapiolaReformarea justiţiei, în special a procuraturii este o mare dezamăgire pentru oficialii europeni. Acest domeniu rămâne sub influenţa politicului şi a anumitor interese politice. Constatarea a fost făcută de şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Pirkka Tapiola în cadrul emisiunii „Justiţie Echitabilă pentru Fiecare” de la Radio Moldova.

„A fost stabilit cadrul pentru un sistem nou de selectare, de numire a judecătorilor în funcţie şi transparentizarea acestei proceduri – un echilibru între criteriile cantitative şi calitative ale judecătorilor. Acest sistem ar trebui să creeze premisele necesare pentru un sistem de promovare a judecătorilor transparent şi bazat pe merite. Cu regret, s-a constatat că deocamdată acest sistem de evaluare pune anumite semne de întrebare, procesul de evaluare nu este în totalitate transparent şi nu se bazează pe unele rezultate exacte, ci rămân unele puncte neacoperite”, a menţionat oficialul european.

Pirkka Tapiola a mai subliniat că deşi s-a implementat sistemul de distribuire aleatorie a cauzelor în instanţe şi înregistrarea audio a şedinţelor, unii judecători au ignorat aceste reguli şi acest fapt a fost semnalizat la Consiliul Superior al Magistraturii. „Există interese înguste. Şi, deşi salariile judecătorilor au fost majorate – nu în măsura în care ele ar putea să înlocuiască alte surse de venit. Este nevoie de voinţă politică şi presiunea din partea cetăţenilor”, a adăugat şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova.

Potrivit lui Pirkka Tapiola, Uniunea Europeană a decis să reducă ultima tranşă a suportului pentru reformarea justiţiei şi se preconizează că vor fi reduceri în cazul neînregistrării progresului în acest sens.
Sursa:jurnal.md