Teleobservator sau Bîlbe bugetare…

Imagine implicită

MesaagerSperanţa că Televiziunea Naţională se va ralia vreodată exigenţelor europene e zădărnicită de „neo”profesioniştii de la Ştiri, veniţi odată cu noua directoare Ecaterina Stratan, care a ajuns în această funcţie în urma unui concurs, precedat de un scandalos proces de judecată.

Iata că Dorina, pe nume Gherganov, a fost substituită de o altă Dorină, pe nume Iurcu, ajunsă pe ecran pentru meritul că ar fi o rudă a directoarei E. Stratan. Bîlbe peste bîlbe şi un agramatism total. La aceasta se mai adaugă o înşiruire defectuoasă a ordinii ştirilor, de exemplu, de la programul „Mesager” din 30 noiembrie – „alegeri considerate cruciale ca să ne putem continua parcursul european al Republicii Moldova”, aşa precum a spus Iurcu, în deschiderea ediţiei de ştiri. În loc să înceapă cu un reportaj despre procesul de votare, în prima ştire „Mesager”, anunţă despre o familie pe nume Mărgineanu, care a mers la vot. Începutul este clar, dar e de neînţeles de unde au apărut în acea familie alţi cîţiva bărbaţi şi o femeie cu copil, Toţi aceşti oameni, aflaţi la diferite secţii de votare, la fel vorbeau despre alegerea pe care au făcut-o.

Chiar dacă acest moment nu pare a fi unul ieşit din comun pentru „Mesager”, rămîi cu gura căscată cînd, după cîteva reportaje, prezentatorul Ion Botnari se bîlbîie la un reportaj despre şeful statului Nicolae Timofti, numindu-l „acesta”, „aista”, „tuţi” şi ” toţii”. După „excelenta” evoluţie a tînărului prezentator, apare din nou „splendida” rudă a directoarei de la Ştiri. S-a întîmplat! Nu le-a reuşit „neo”profesioniştilor o includere în direct din Canada. „Inteligenta” prezentatoare, care are cel puţin un liceu, spune că au fost „probleme tehnice” şi nu de ordin tehnic. Sfîrşitul încununează opera! Asta o ştie şi noua echipă de la „Mesager”. Prin urmare, vedem la final de ediţie, o blondă corpolentă, care într-un live fals relatează de la Soroca. Mesaj fără conţinut, în schimb, reporteriţa e seducătoare. Prin gestul său de a-şi rupe microfonul de la gură, îndepărtîndu-l cît mai jos, reporteriţa îţi sugerează că nu merită să asculţi ce spune ea, ci să-i admiri silueta. Şi dacă „Mesager” a început cu o copertă ce cuprindea genericul „Moldova alege”, aceasta nu s-a mai regăsit după „simpatica” reporteriţă de la Soroca.

Spre final, aflăm că 5 oameni au murit în incendiu la Orhei. Regretabil!!! Şi mai mult nimic. Nici ştiri din actualitatea externă, nici ştiri din sport. De fapt, ştirea cea mai importantă pentru ora 19 era că alegerile au avut loc. Adevărat, aceasta a răsunat în nu se ştie al cîtulea reportaj, dar nimeni nu s-a gîndit s-o scoată în evidenţă.

Cu echipa de la Televiziunea Naţională este riscant să mergi spre Uniunea Europeană. Ştirile făcute de rude, prieteni şi cumetri nu vor fi niciodată echidistante, nu vor avea diversitate de opinii şi nici nu vor fi corecte. Dar pentru totul plătesc consumatorii. Directoarea şi ruda ei prezentatore au salarii de cel puţin vreo 10 mii, la care nu a visat nici un medic, dar cu atît mai mult un profesor. Banii sunt, evident, din bugetul public naţional…

Valeriu Ciobanu